Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Europljani dočekuju blagdane pod strogim pravilima, evo kako je po državama

Zemlje širom europskog kontinenta poduzimaju različite korake, dok se većina njih i dalje suočava s rastućim brojem novih Covid-19 slučajeva
18. prosinca 2020. u 07:38 0 komentara 155 prikaza
Foto: REUTERS

Europski kontinent se priprema za Božić i novogodišnje praznike kakve ranije nisu vidjeli, a državne vlasti očajnički pokušavaju pronaći balans između očuvanja javnog zdravlja i dozvoljavanja okupljanja obiteljima na tradicionalnim proslavama.

Zemlje širom kontinenta poduzimaju različite korake, dok se većina njih i dalje suočava s rastućim brojem novih Covid-19 slučajeva, piše CNN, donoseći detaljni prikaz trenutno važećih i najavljenih mjera po državama širom Starog kontinenta.

Austrija će otvoriti skijališta za Božić, ali samo za lokalno stanovništvo. Barem za jedan dan skijanje će biti dozvoljeno “za veliki dio populacije”, kazao je kancelar Sebastian Kurz, dodavši kako će kapaciteti liftova biti ograničeni a smještajni kapaciteti, kao i restorani, barovi i kafići će ostati zatvoreni sve do 7. siječnja, prenosi N1. 

Dakle, bez stranih turista.

“Turistička putovanja u Austriju su trenutno, de facto, nemoguća, u svjetlu mjera protiv korona virusa”, izjavila je austrijska vlada.

Pored pravila držanja fizičke distance, koja ostaju na snazi, Belgija je dozvolila ponovno otvaranje trgovina koje ne spadaju u grupu prodajnih mjesta s osnovnim potrepštinama. Muzeji i bazeni se također mogu otvoriti u skladu s važećim protokolima.

Osobe koje žive same moći će provesti lagdane s još dvije osobe, a za sastanke na otvorenom i dalje je na snazi pravilo od maksimalno četiri osobe.

Hrvatska još uvijek razmatra mjere za božićno razdoblje, ali ministar zdravstva Vili Beroš rekao je 12. prosinca kako "ne vjeruje da će biti izrečena stroga blokada".

U međuvremenu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je šef nacionalnog tima za odgovor na Covid-19, pozvao je Hrvate da izbjegavaju posjetu prijateljima i rodbini tijekom odmora.

Sve srednje škole u Hrvatskoj prešle su na internetsku nastavu.

Nakon porasta slučajeva, Hrvatska je uvela nova ograničenja, koja uključuju "zaključavanje kafića i restorana i zabranu svadbenih zabava, sajmova i većine sportskih događaja".

Ta su ograničenja na snazi od 28. studenoga do 21. prosinca.

U Češkoj se stanje nesreće produžava do 23. prosinca, odlučio je Parlament. Iako je plan da se mjere popuste dan pred božićne blagdane, Vlada je tražila produžavanje mjera do 11. siječnja, ističući kako je to neophodan korak u sprječavanju širenja virusa.

Danskoj se preporuke za društveno distanciranje i zabrana okupljanja nastavlja tijekom cijelog prosinca, uključujući i dolazeće blagdane. Dancima je dozvoljeno da posjećuju samo najbliže članove obitelji, a tijekom blagdana savjetuje im se da taj broj ograniče na 10 osoba.

Sva ograničenja u ovoj zemlji po trenutnim mjerama traju do 28. veljače 2021.

Finska je određivanje mjera prepustila regijama, pa će shodno tome u različitim dijelovima zemlje važiti nešto drugačija pravila. Regija Lapland je pod najstriktnijim mjerama, a one uključuju između ostalog zabranu služenja alkoholnih pića u lokalima nakon 22 sata, a oni koji uglavnom služe alkohol morat će zatvoriti vrata veću 23 sata.

Slično kao u Danskoj, trenutno važeće mjere ostaju na snazi i u Finskoj do kraja veljače naredne godine.

Francuska je uvela striktna pravila za Božić i Novu godinu, a vlasti su odlučile ograničiti okupljanja na šest osoba, isključujući djecu. Planirano popuštanje mjera 15. prosinca je odgođeno zbog porasta novih Covid-19 slučajeva.

Ipak, policijski sat koji traje od 20 navečer do 6 ujutro neće biti na snazi na Badnjak i Novu godinu.

Njemačkoj će sve radnje koje ne prodaju nužne artikle kao i škole biti zatvorene do 10. siječnja 2021, a okupljanja tijekom Božića svedena na svega pet osoba. Kancelarka Angela Merkel je kazala 13. prosinca kako je “filozofija ta da se ostane kod kuće”.

Neke od regija planiraju i rigoroznije mjere, kao Bavarska koja će uvesti policijski sat od 21h.

Merkel je također najavila potpuni lockdown dva tjedna nakon Božića kako bi se spustio broj infekcija.

Grčka produžuje većinu ograničenja tijekom dolazećih blagdana, uključujući policijski sat i zabranu kretanja između regija širom zemlje. Mjere ostaju na snazi najmanje do 7. siječnja 2021.

Kupovina u većini trgovina nije dozvoljena, ali nastavljaju s prodajom koja kupcima omogućava rezervaciju i primopredaju artikala na vratima trgovine.

Italija je također zabranila kretanje između regija tijekom blagdana, osim onima koji odlaze na posao ili zbog zdravstvenih razloga i drugih hitnih situacija.

Tijekom Božića i Nove godine, kretanje će biti zabranjeno i između općina.

Vlasti razmatraju i uvođenje policijskog sata od 22 do 6 ujutro, te da svi crkveni obredi završe do 20:30h.

Nizozemska je među zemljama koja uvodi dramatične mjere kako bi spriječila širenej virusa. Od 15. prosinca do 19. siječnja će biti zatvorene sve radnje s izuzetkom onih s osnovnim namirnicama, a restorani će raditi samo dostavu.

Kućne posjete su ograničene na svega tri osobe bez obzira radi li se na okupljanju na otvorenom ili zatvorenom.

Što se tiče Poljske, posjete crkvama će biti dozvoljene ali s s jednom osobom na 15 kvadratnih metara. Sve kulturne institucije u ovoj zemlji su zatvorene još od 7. studenoga, a restorani rade na “režimu” dostave.

Okupljanja u Poljskoj su ograničena na pet osoba, s obvezom nošenja maske i distancom od najmanje metar i pol.

Portugal je produžio stanje nesreće do 23. prosinca, najavljujući popuštanje nekih pravila tijekom Božića. Konačna odluka o mjerama tijekom blagdana u ovoj zemlji bit će donesena 18. prsinca, najavio je premijer Antonio Costa.

Susjedna Španjolska zabranjuje kretanje između svojih regija u razdoblju od 23. prosinca do 6. siječnja, a obiteljska okupljanja s maksimum deset osoba će biti dozvoljena 24.-25. prosinca i od 31. prosinca do 1. siječnja.

Švicarska je također najavila striktne mjere tijekom blagdana, uključujući zatvaranje barova od 19h i ograničavanje sportskih i kulturnih aktivnosti na pet osoba.

Najviše pet osoba iz dva različitta domaćinstva se mogu sastajati na privatnim okupljanjima, ali tijekom Božića i Nove godine taj broj će biti povećan na deset osoba.

Skijališta u ovoj zemlji imaju dozvolu da otvore vrata samo za domaće posjetitelje, uz poštivanje strogih mjera.

Ujedinjeno kraljevstvo će blago popustiti mjere tijekom blagdana u razdoblju od 23. do 27. prosinca, a stanovništvo će slobodno putovati kroz četiri zemlje na Otoku.

Engleska, Wales i Sjeverna Irska dozvoljavaju okupljanje osoba iz ne više od tri domaćinstva tijekom Božića, kao i u Škotskoj koja je ipak postavila ograničenje na osam osoba u svakom od ovih okupljanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.