Institut za migracije

EU više ulaže u zaštitu granica nego za migrante

A migrant at Greece's border with Macedonia, waits to enter Gevgelija, Macedonia, August 22, 2015. Police and soldiers deployed along Macedonia's southern border with Greece struggled on Saturday to control the numbers of refugees and migrants, many of th
26.10.2015.
u 06:15

Zagrebački Institut za migracije i narodnosti oglasio se gotovo 40 dana nakon što je veliki izbjeglički val počeo teći kroz Hrvatsku i predložio strategiju za rješavanje izbjegličke krize, pri čemu je, piše u priopćenju, detektirao neke od izazova i potreba i donio preporuke za Europsku uniju i za Hrvatsku.

1. Prema podacima UNHCR-a, čak 86 posto izbjeglica ostaje u susjednim zemljama, uglavnom u pograničnim područjima, navodi Institut, te dodaje kako kampovi ne nude učinkovita ni dugotrajna rješenja, a u nekima od njih rađa se treći naraštaj.

2. Od ukupnog broja izbjeglica u svijetu, Azija ih ima najviše, 45 posto, Afrika 30 posto, a Europa i Sjeverna Amerika samo 4 posto.

3. Od početka krize Europska unija više ulaže u zaštitu vanjskih granica nego u mjere omogućavanja pristupa teritoriju, sustavu azila i mjerama integracije.

4. Institut predlaže da se utječe na uzroke migracija i da se tim zemljama dugoročno pomaže.

5. Predlaže i da se što prije otvori tranzitni centar kraj Slavonskog Broda, koji se već intenzivno priprema.

6. Za integraciju izbjeglica koje će sustavom kvota biti dodijeljene Hrvatskoj treba osigurati efikasan sustav integracije.

7. Institut predlaže i liberalnije kvote za rad, obrazovanje, studiranje i spajanje obitelji.

8. Predlaže i da se osigura dovoljno prevoditelja i besplatan internet, te adaptaciju postojećih smještajnih kapaciteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije