BRUXELLES

EU uvrstila vođu Hamasa na popis sankcioniranih osoba

16.01.2024.
u 19:08

Države članice Europske unije uvrstile su u utorak političkog vođu Hamasa Jahju Sinvara na svoj popis sankcija kao odgovor na iznenadni napad te skupine na Izrael prošlog listopada.

Kao rezultat te odluke uslijedit će zamrzavanje njegovih sredstava i druge financijske imovine u zemljama članicama EU, a financijskim institucijama iz EU zabranjeno je davati mu na raspolaganje sredstva i ekonomske resurse.

Rođen u izbjegličkom kampu Kan Junis, Sinvar (61) 2017. godine izabran je za vođu Hamasa u Gazi, a bio je jedan od 1.027 Palestinaca koji su 2011. pušteni iz izraelskih zatvora u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita zatočenog u Gazi.

EU je već u prosincu stavila zapovjednika oružanog krila Hamasa Mohameda Deifa i njegovog zamjenika Marvana Isu na svoj popis terorista.

Obojica se smatraju vodećim osobama Hamasa i planerima nezapamćenog masakra u Izraelu 7. listopada, u kojem je ubijeno oko 1200 Izraelaca, a oko 250 ljudi oteto i odvedeno u Pojas Gaze.

EU je Hamas, koji je 2007. nasilno preuzeo vlast u Pojasu Gaze, 2001. klasificirala kao terorističku skupinu.

Šefa politbiroa Hamasa Ismaila Haniju, koji živi u Kataru, EU još nije sankcionirala.

Sinvar je najviše pozicionirani političar Hamasa u Pojasu Gaze.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije