Šef eu diplomacije

EU ne želi da Bjelorusija postane "druga Ukrajina"

23.08.2020.
u 17:23

EU nije priznala rezultate predsjedničkih izbora održanih u Bjelorusiji 9. kolovoza, nakon kojih su diljem zemlje uslijedili žestoki prosvjedi protiv spornoga Lukašenkova reizbora, koji se, zahvaljujući potpori Moskve na vlasti održao već 26 godina, prenosi Hina.

Europska unija "ne kani Bjelorusiju pretvoriti u drugu Ukrajinu", rekao je Borrell, podsjetivši na spor s Rusijom nakon aneksije Krima 2014. godine.

- Napetosti između Europe i Rusije okončane su nasiljem, pucnjavom i raspadom ukrajinskog teritorija. Danas problem Bjelorusije ne predstavlja izbor između Rusije i Europe, već postizanje slobode i demokracije, rekao je Borrell, istaknuvši potrebu nastavka dijaloga s predsjednikom Lukašenkom.

Njegovu je situaciju usporedio s onom u kojoj se našao njegov venezuelski kolega Nicolas Maduro, također suočen s masovnim prosvjedima.

- Maduro i Lukašenko u potpuno su istoj situaciji. Ne priznajemo da su legitimno izabrani na vlast. No sviđalo se nama to ili ne, obojica kontroliraju vladu i jednostavno i dalje moramo nastaviti raditi s njima, premda ne priznajemo njihov demokratski legitimitet, pojasnio je Borrell.

Bjeloruska oporba u nedjelju je pozvala na još jedne velike prosvjede, nastojeći izvršiti pritisak na aktualnog predsjednika, koji i danas u pripremi drži vojsku.

Nakon predsjedničkih izbora policija je spriječila nekoliko prosvjeda, pri čemu su smrtno stradale najmanje tri osobe, deseci prosvjednika su ozlijeđeni, a više od 6700 osoba završilo je u zatvorima. Mnogi su rekli da ih ondje muče i tuku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije