Žalit će se

Ekvador oduzeo državljanstvo Julianu Assangeu

assange
Reuters
28.07.2021.
u 14:55

Ekvador  je oduzeo državljanstvo Julianu Assangeu, osnivaču Wikileaksa koji se trenutno nalazi u britanskom zatvoru.

Ekvadorski pravosudni sustav službeno je obavijestio u utorak po lokalnom vremenu Australiju o poništenju njegove naturalizacije, u pismu koje je uslijedilo kao odgovor na zahtjev podnesen ministarstvu vanjskih poslova te južnoameričke zemlje.

Po ekvadorskom zakonu, naturalizacija se smatra štetnom kada je odobrena na osnovu prikrivanja relevantnih činjenica, lažnih dokumenata ili na prevari.

Ekvadorske vlasti tvrde da Assangeovo pismo o traženju naturalizacije ima brojne nedosljednosti, razne potpise, eventualne izmjene dokumenta i neplaćene takse, između ostalog.

Carlos Poveda, Assangeov odvjetnik,  izjavio je za Associated Press da je odluka donesena bez odgovarajućeg procesa i da Assangeu nije dopušteno da se pojavi na ročištu.

Poveda je kazao da će u žalbi zatražiti pojašnjenje odluke ekvadorskih vlasti.

- Više od značaja državljanstva postavlja se pitanje poštovanja prava i primjerenog zakonskog procesa u oduzimanju državljanstva - kazao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?