OSLO

Dva norveška borbena aviona Lockheed Martin sletjeli na autocestu

22.09.2023.
u 16:32

Par borbenih aviona F-35A Lockheed Martin prvi put je sletio na autocestu, pokazuju snimci norveške vojske, korak koji im omogućuje da smanje ranjivo vrijeme na zemlji u vrijeme sukoba.

Dva aviona Kraljevskog norveškog ratnog zrakoplovstva sletjela su u Tervo, u središnjoj Finskoj, u četvrtak popodne u okviru vojne vježbe.

Odmah po slijetanju obavljeno je dopunjavanje goriva sa upaljenim motorima, takozvano "dopunjavanje goriva u vrućoj jami", saopćila je norveška vojska, prije nego što su avioni ponovno poletjeli.

- Lovci su ranjivi na zemlji, tako da mogućnost korištenja malih aerodroma - a sada i autocesta - povećava naše preživljavanje u ratu - kazao je general-bojnik Rolf Folland, načelnik Kraljevskog norveškog ratnog zrakoplovstva u saopćenju.

Finska, koja se pridružila NATO-u u travnju, dijeli granicu od 1.300 kilometara s Rusijom. Norveška je jedan od osnivača saveza.

Drugi tip F-35, F-35B koji je u stanju sletjeti okomito, već je sletio na puteve. Ovo je bio prvi put za ovu konkretnu verziju mlaznog aviona F-35, koji ne može sletjeti okomito.

F-16 također mogu sletjeti na ceste.

Finska planira kupiti 64 borbena aviona F-35 od Lockheed Martina, prenosi Reuters.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?