Nemirno more postaje nemirnije

Dva američka nosača zrakoplova počeli vježbe u južnokineskom moru, dan nakon što je Peking zaprijetio kako ih može uništiti

07.07.2020.
u 13:43

Dva američka nosača zrakoplova USS Nimitz i USS Ronald Reagan po prvi put su viđeni na zajedničkoj fotografiji tijekom vježbi u južnokineskom moru, samo dan nakon što je Peking zaprijetio njihovim uništenjem. Nosači zrakoplova obavljaju zahtjevne vojne vježbe zajedno sa pratećom udarnom skupinom mornaričkih zrakoplova tipa F-18, kao i strateškim bombarderima Boeing B-52, koji su ponovno akrivirani u službi američkog ratnog zrakoplovstva (USAF-a).
Podsjetimo, američka mornarica nije nastupila u regiji južnokineskog mora sa dva nosača zrakoplova još od 2014. godine kad su u sličnoj misiji zajedno viđeni nuklearni nosači USS George Washington i USS Carl Vinson. Specifičnost ovogodišnje vježba je u tome što se ona odvija uslijed pojačane napetosti u regiji, jer SAD nastavlja s kritiziranjem Kieu zbog koronavirusa. Zbog toga je Donald Trump zaprijetio Kini i trgovinskim ratom. Amerika vrlo konkretno optužuje Kinu kako iskorištava pandemiju kako bi realizirala izvjesne teritorijane aspiracije  u Južnokineskom moru.
U neposrednoj blizini američke flote primjećeni su i brodovi kineske ratne mornarice koja pomno prati svaki korak sporne vojne vježbe.

"Oni su nas vidjeli, a i mi smo njih" izjavio je u telefonskom javljanju zapovjedništvu kontraadmiral James Kirk, koji je predvodio letačke vježbe na nuklearnom nosaču 7. amričke flote USS Reagan, a koje su započele 4. srpnja. Prve objavljenje slike sa vojnih vježbi objavljene su u ponedjeljak, a na njima se vide strateški bombarderi B-52 u letu s dvije udarne skupine lovaca bombardera F-18. Ovi teški bombarderi poletjeli su čak iz Louisiane 4 srpnja kako bi sudjelovali u vježbi nakon koje su odletjeli ka zrakoplovnoj bazi Andersen u Guamu. Situacija se posebno zaoštrila nakon izjava kineskih dužnosnika kako će vrlo lako eliminirati američke brodove moćnim naoružanjem kog ima u arsenalu.

U nedavno objavljenom tvitu časopis Global Times je također upozorio kako Kina ima širok spektar modernih projektila poput DF-21 i DF-26 kojim ozbiljno može ugroziti američke nosače zrakoplova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije