mala država

“Država” na Balkanu za koju nikad niste čuli

Wikipedia
15.08.2021.
u 19:15

Ono što je San Marino za Italiju, za Sjevernu Makedoniju su Vevčani. Malo naselje blizu Ohridskog jezera, s nešto više od dvije i pol tisuće stanovnika, ima sve što je potrebno da bi bilo prepoznato kao država: putovnicu, zastavu, valutu, predsjednika...

Do „odcjepljenja“ Vevčana od Sjeverne Makedonije došlo je neposredno prije raspada Jugoslavije. Naime 1987. godine dolazi do sukoba mještana s predstavnicima vlasti zbog izgradnje spornog vodovoda kojim bi se voda s izvora preusmjeravala u novo elitno turističko naselje Elen Kamen, u kojem je trebala biti naseljena komunistička elita, i koje bi Vevčane ostavilo bez izvorske vode.
Tada je došlo do vevčanskih prosvjeda, koji su dosta utjecali da budućnost ovog mjesta, piše Nova.rs.

Na dan početka radova, 6. kolovoza 1987. godine na stotine mještana, većinom žena, djece i starijih osoba, blokiralo je put do izvora držeči u ruci fotografiju tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita.

„Život damo, vodu ne damo“, uzvikivali su jednoglasno.

Idućeg dana policija je dobila naredbu da rastjera masu, koristeći palice i fizičku silu. Tada su ozlijeđena 23 civila i 10 policajaca, a više desetina žitelja Vevčana je uhićeno. 

Radovi na vodovodu su ubrzo nastavljeni, a ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti, s obzirom na to da se već tada u narodu osjećala atmosfera nadolazećeg raspada i rata.

Butovnički duh doprinio je tome da ovo mjesto počne funkcionirati kao država za sebe. Te tako, svatko tko uđe u Vevčana, odmah s ulaza u grad mora otići do ureda gradonačelnika Saše Jankovskog, koji je ujedno i predsjednik „države“ po putovnicu. 

Ovaj dokument ne sadrži fotografiju, nego samo ime i prezime onoga kome se izdaje, potpis gradonačelnika i pečat grada. Procedura njegovog vađenja traje svega nekoliko minuta. Ovaj „dokument“ omogućava neometano kretanje po ovom gradiću.

Kao i svaka država i Vevčani imaju svoju valutu pod nazivom ličinka. Postoje dvije papirne novčanice jedna od 2 ličinka na kojoj je oslikan manastir Sveti Jovan Bigorski i monetu od 5 ličnika koju krasi lik Mihajla Pupina. Svatko tko dođe u Vevčane dobiva ove dvije novčanice.

Već 14 stoljeća u ovom mjestu održava se karneval posvećen Svetom Vasilu Velikom koji se kao zaštitnik sela slavi 14. siječnja, na dan kada počinje i Nova godina po Julijanskom kalendaru.

Bića iz podzemnog svijeta, iz najvećih noćnih mora ili horor filmova, karakteristične su maske na Vevčanskom karnevalu. Defile ovih stvorenja uz različite jezive zvuke izazivaju pažnju mnogih posjetitelja koji se svake godine ispočetka sjate u ovo malo makedonsko mjesto.

Ne samo što gledaju, posjetitelji su ujedno i sudionici karnevala. Zajedno s Vevčancima, koji sebe nazivaju „Vasiličari“, mogu se slobodno kretati, slikati i komunicirati. Maskirani Vasiličari često dio svojih performansa izvode s posjetiteljima strašeći ih strašnim zvucima i pokretima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?