SKANDALOZNO

Djeca izbjeglice rade u turskim tvornicama, po 12 sati dnevno, za 160 dolara

skandalozno
12.05.2016.
u 07:30

Nakon progona i izbjeglištva – još i eksploatacija. Mnoga djeca koja su pobjegla iz Sirije – sada pomažu u preživljavanju svojih obitelji radeći u turskim tvornicama. Skandalozne i tužne snimke dječjeg rada zabilježene skrivenom kamerom objavio je američki CBS.

U tekstilnoj tvornici u Istambulu – radnici iznad šivaćih strojeva. No ti radnici nemaju ni 12 godina. Snimljeni su skrivenom kamerom i vjerojatno su svi – iz Sirije.

Turski radnici na minimalnoj plaći mjesečno zarade oko 450 dolara. Sirijska djeca rade i po 12 sati dnevno – i jedva uspiju zaraditi oko 160 dolara. Oni mnogo lakše pronalaze posao od svojih roditelja.

Možete ih iznuriti radom, oni se neće buniti ni pitati za svoja prava. Ni ne znaju za njih. Radit će kao robovi – poslodavcima odlično, izjavila je psihologinja Leyla Akca.

Pet milijuna Sirijaca pobjeglo je pred ratom u svojoj zemlji – među njima je više od milijun djece, procjenjuje UN. U školi za sirijske izbjeglice prvi su put sjeli u školske klupe. S 11, 12 godina tek uče čitati i pisati – donedavno su mnogi od njih zarađivali kako bi prehranili obitelji.

Na pitanje novinarke televizijske postaje CBS – koliko vas je radilo – većina je prisutnih u učionici dignula ruke. Tvornice koje ih zapošljavaju i na njih vrebaju – čini se, prolaze nekažnjeno. Stotine tisuća djece raste bez obrazovanja, bez budućnosti, prenosi HRT

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?