PREOKRET U ISTRAZI

'Da, sad se sjećam, ipak smo uvjetovali pomoć Ukrajincima'

SIPHIWE SIBEKO/REUTERS/PIXSELL
06.11.2019.
u 19:15

Veleposlanik SAD-a EU svjedočio je u procesu opoziva Trumpa

U Seattleu je bio poznat kao biznismen u hotelijerstvu. U Bruxellesu je bio poznat kao netipičan američki veleposlanik pri Europskoj uniji koji je tradicionalnu diplomatsku zabavu u povodu američkog Dana neovisnosti 4. srpnja organizirao mjesec dana ranije, 4. lipnja, i doveo svoga prijatelja, čuvenog komičara Jaya Lenoa da uveseljava goste, među kojima su bili i Trumpov zet Jared Kushner i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. U proteklih 36 sati, međutim, Gordon Sondland postao je globalno poznat kao svjedok koji bi mogao dovesti do pokretanja opoziva, postupka poznatijeg “impeachment”, predsjednika Donalda Trumpa.

Princip ‘ja tebi, ti meni’

Trumpov čovjek u Bruxellesu naknadno se, naime, nakon prvotnog svjedočenja u sklopu istrage o opozivu, sjetio jednog detalja koji najsnažnije dosad utapa predsjednika Trumpa.

Istraga se vodi zbog sumnje da je Trump u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom uvjetovao nastavak američke vojne pomoći Kijevu pokretanjem postupka ukrajinskih vlasti protiv sina Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a u mandatu Baracka Obame i jednog od kandidata za Trumpova izazivača iz Demokratske stranke na predsjedničkim izborima za godinu dana. Hunter Biden služio je kao član Upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Gordon Sondland, koji je bio donator Trumpova izbornog stožera 2016., prije je svjedočio da ne zna ni za kakvo Trumpovo postavljanje uvjeta Ukrajincima u zamjenu za nastavak vojne pomoći. Iako je kao veleposlanik zadužen za EU, a Ukrajina, naravno, nije ni članica ni kandidatkinja za EU, Sondlad je kao čovjek od velika Trumpova povjerenja u Europi bio vrlo involviran kao posrednik između ukrajinskih dužnosnika i Bijele kuće.

Zbog toga je njegovo svjedočenje od početka istrage koja vodi u “impeachment” percipirano kao jedno od najvažnijih. No, nakon prvog iskaza koji je išao u prilog Trumpovoj obrani, Sondland se javio s dopunom. Tvrdi da se sjetio novog detalja nakon što je pročitao iskaze nekih drugih svjedoka, poput Williama Taylora, američkog diplomata u Ukrajini koji je ustvrdio da je o Trumpovu zahtjevu za protuuslugom u obliku ukrajinskog terećenja Bidena saznao upravo od Sondlanda.

– Sad se sjećam da sam razgovarao s g. Jermakom (Andrij Jermak, savjetnik Zelenskog, op.a.), kojemu sam rekao da se nastavak američke pomoći vjerojatno neće dogoditi dok se Ukrajina ne pobrine za javnu antikorupcijsku izjavu o kojoj smo tjednima raspravljali – izjavio je Sondland.

Ta izjava je onaj “quid pro quo”, zahtjev u stilu “ja tebi, ti meni”, za koji demokrati u američkom Kongresu vjeruju da može srušiti predsjednika Trumpa (premda im za sam opoziv trebaju dvije trećine u Senatu, gdje nemaju ni natpolovičnu većinu).

“Sve je to lov na vještice”

Kako se našalio jedan drugi američki komičar, Stephen Colbert, Trumpov veleposlanik u Bruxellesu imao je prosvjetljenje u stilu: “Hm, znate što? Ta druga svjedočenja koja sam pročitao zaista su mi osvježila pamćenje i natjerala da se sjetim jednog važnog detalja: da ne želim ići u zatvor zbog lažnog iskaza.”

Predsjednik Trump na svome profilu na Twitteru samo je ponovio da je riječ o “lovu na vještice” i lažnoj namještaljci “niškoristi-demokrata”, te citirao mišljenje jednog bivšeg tužitelja koji je gostovao u Trumpovoj omiljenoj TV emisiji Fox and Friends: demokrati i dalje nemaju uporište za “impeachment”. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?