problem u nuklearki

CNN: Izvješće o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani

CNN
14.06.2021.
u 08:00

Američka vlada je prošli tjedan provela procjenjujući izvještaj o curenju u kineskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je francuska kompanija koja je djelomično vlasnik i pomaže u radu upozorila na "neposrednu radiološku prijetnju", objavio je CNN pozivajući se na američke dužnosnike i dokumente u koja je imao uvid.

Upozorenje je uključivalo optužbu da je kineska uprava zadužena za sigurnost podizala prihvatljive granice za otkrivanje radijacije izvan nuklearne elektrane Taišan u provinciji Guangdong kako bi izbjegla njeno zatvaranje, navodi se u pismu francuske kompanije „Framatome“ američkom Ministarstvu energetike u koje je CNN imao uvid.

Kako navodi CNN, usprkos alarmantnom obavještenju, Bidenova administracija vjeruje da taj objekt još nije na „kriznoj razini“, rekao je jedan od izvora.

O situaciji je razgovarano s francuskom vladom i stručnjacima iz Ministarstva energetike, rekli su izvori. SAD su također bile u kontaktu s kineskom vladom, rekli su američki dužnposnici, iako je obim tog kontakta nejasan, prenosi N1. 

Američka vlada je odbila objasniti što se navodi u procjeni, piše CNN i dodaje da je kompanija „Framatome“ kontaktirala SAD kako bi dobila mogućnost da koristi američku tehničku podršku ne bi li rješila problem u kineskoj nuklearnoj elektrani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?