međunarodna tržišta

Cijene nafte stabilne iznad 84 dolara

nafta
Thinkstock
19.10.2021.
u 18:44

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, poduprte snažnom potražnjom kojoj je protuteža bila zabrinutost da će nestašica energenata i dijelova zakočiti oporavak gospodarstva od koronakrize.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,30 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 82,42 dolara.

Trgovce je jučer zabrinuo podatak o padu industrijske proizvodnje u SAD-u u rujnu zbog globalne nestašice poluvodiča, koji se nadovezao na usporavanje kineskog rasta u trećem tromjesečju na najnižu razinu u godinu dana.

Pozornost se danas ponovo preusmjerila na snažnu potražnju, dodatno potaknutu prijelazom proizvođača struje i industrije sa skupljeg plina na dizel i mazut i početkom sezone grijanja na sjevernoj hemisferi.

Na sjeveru Kine temperature bi se trebale spustiti blizu nule, prema stranici AccuWeather.com i cijene ugljena u azijskom divu porasle su u utorak čak 7,8 posto.

Vodeći su pak proizvođači nedavno objavili da će u studenome povećati opskrbu za samo 400 tisuća barela dnevno i procjenuje se da bi potražnja na kraju godine trebala nadmašiti ponudu.

Naftne tvrtke u SAD-u još se nisu sasvim oporavile od posljedica uragana na kraju rujna i početku listopada. 

Iako još nije sasvim jasno koliko će dugo neravnoteža utjecati na tržište nafte, čini se da su trgovci naftom uvjereni da nas čeka iznimno skupa zima, rekla je analitičarka Rystad Energyja Louise Dickson.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije danas objavila koliko je u ponedjeljak stajao barel referentne košarice nafte njezinih članica. Na kraju prošlog tjedna stajao je 83,54 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije