međunarodna tržišta

Cijene nafte stabilne iznad 109 dolara

nafta
11.03.2022.
u 19:08

Cijena barela na londonskom je tržištu nakon podneva bila u plusu blagih 10 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 109,43 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u petak u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima iznad razine od 109 dolara, poduprte zabrinutošću za opskrbu u slučaju obustave ruskog izvoza.

Cijena barela na londonskom je tržištu nakon podneva bila u plusu blagih 10 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 109,43 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,81 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 106,25 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,68 dolara.

Tržišta je u četvrtak umirilo obećanje Rusije da će ispuniti ugovorne obaveze o isporuci nafte pa su trgovci zaključili da su strahovanja od poremećaja u isporukama bila pretjerana.

Na početku tjedna cijene su snažno porasle, potaknute strahovanjima od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija koje su mnoge zemlje uvele nakon ruskog napada na Ukrajinu. SAD je sredinom tjedna uveo embargo na rusku naftu, ali mu se europske zemlje nisu pridružile.

Washington je u potrazi za zamjenom za rusku naftu počeo pregovore s Venezuelom, spreman ukinuti dio sankcija, a intenzivirani su i pregovori s Iranom o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. Njihov uspjeh mogao bi rezultirati ukidanjem sankcija na iransku naftu.

"Pozorno pratimo amortizere koji bi mogli apsorbirati šok u opskrbi", rekao je voditelj Norbert Ruecker iz UBS-a.

"Oni uključuju otpuštanje više nafte iz strateških zaliha, više američke nafte iz škriljevaca i više nafte iz zemalja-izvoznica, uz element visoke diplomatske cijene koju je Zapad spreman platiti eventualnom dozvolom povratka na tržište Irana, pa čak i Venezuele", dodaje Ruecker.

U obzir valja uzeti i visoku ekonomsku cijenu jer bi skupo gorivo ograničilo potražnju i privremeno zakočilo gospodarski rast", ističe.

No, sporazum s Iranom još nije potpisan i visoki europski diplomat rekao je da su razgovori "pauzirani".

Neki pak proizvođači u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), uključujući Angolu i Nigeriju, ne uspijevaju dosegnuti dogovorene proizvodne kvote, što grupi otežava nadoknadu izgubljenih ruskih barela.

Zabrinutost za opskrbu ublažio je na kraju ruski proizvođač Surgutneftegaz, koji je kupcima u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte, omogućio da naftu preuzmu bez dokumentarnog akreditiva (LC) kako bi zaobišli zapadne sankcije, rekla su tri upućena izvora.

Rusija se natječe sa Saudijskom Arabijom za poziciju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte i naftnih derivata zajedno, s izvozom od oko sedam milijuna barela dnevno, odnosno sedam posto globalne ponude, podsjeća Reuters.

Malo je vjerojatno da će u bliskoj budućnosti praznine u opskrbi biti popunjene dodatnom proizvodnjom članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, budući da je Rusija dio te grupacije, upozorio je Vivek Dhar iz Commonwealth Banka.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajala 117,23 dolara, što znači da je pojeftinio čak 11,23 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije