svjetska tržišta

Cijene nafte stabilne ispod 35 dolara

nafta
28.05.2020.
u 18:29

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 35 dolara budući da je neočekivani pad zaliha u SAD-u neutralizirao očekivanja oporavka potražnje zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,72 dolara. Nakratko se bila spustila na 33,62 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 10 centi nižoj cijeni, od 32,71 dolar. Na početku trgovanja spustila se na 31,14 dolara. 

Tržišta je iznenadio rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 8,7 milijuna barela, prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali da će pasti za 1,9 milijuna barela.

Pozornost se sada preusmjerava na tjedno izvješće američke vlade o zalihama koje će biti objavljeno tokom dana. 

"Sve u svemu, cijene su gotovo nepromijenjene nakon jučerašnje korekcije. Jutros su pale pri otvaranju zbog iznenađujućih podataka API-ja i tržište sad pozorno prati kakvo će biti službeno izvješće američke vlade", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Uoči sastanka vodećih proizvođača 9. lipnja trgovce muči i hoće li Rusija poštovati dogovor o značajnom smanjenju proizvodnje, za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman dogovorili su telefonom daljnju "blisku koordinaciju" u ograničenju proizvodnje.

Budući da se cijena na američkom tržištu drži iznad 30 dolara po barelu, OPEC+ pozorno će pratiti hoće li američki proizvođači nafte iz škriljaca, kojima takva cijena odgovara, pojačati proizvodnju, dodaje Lachlan Shaw iz National Australia Banka.

Potporu tržištu pruža pak popuštanje mjera kojima su vlade nastojale obuzdati širenje pandemije koronavirusa budući da bi trebalo utrti put postupnom oporavku gospodarstva a time i potražnje za naftom.

U odvojenom izvješću OPEC je objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 29,03 dolara, što znači da je pala 72 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?