u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle iznad 90 dolara

nafta
Thinkstock
02.02.2022.
u 18:23

Tržišta su se danas fokusirala na sastanak vodećih proizvođača okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPC) i njihovih saveznika na kojem se razgovaralo o opskrbi u ožujku.

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 90 dolara, potaknute odlukom vodećih proizvođača o stabilnom povećanju opskrbe, unatoč pritisku vodćih potrošača da na tržište plasiraju znatno više barela.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša 1,16 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 90,32 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,28 dolara višoj cijeni, od 89,48 dolara.

Tržišta su se danas fokusirala na sastanak vodećih proizvođača okupljenih u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPC) i njihovih saveznika na kojem se razgovaralo o opskrbi u ožujku.

OPEC+ odlučio je i u idućem mjesecu povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevima vodećih potrošača da znatno više povećaju opskrbu.

Potporu cijenama pružaju i napetosti u odnosima Rusije, drugog proizvođača nafte u svijetu, i Zapada. Predmet je spora Ukrajina, a posljedica strah od poremećaja u opskrbi Europe energentima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u utorak Zapad da kreira scenarij koji bi Rusiju trebao uvući u rat i da ignorira ruske sigurnosne bojazni povezane s Ukrajinom.

Visoku razinu cijena podupiru i očekivanja velike zimske oluje koja bi trebala zahvatiti veći dio središnjeg dijela SAD-a i proširiti se na sjeveroistok, donoseći jak snijeg, ledenu kišu i led, objavila je u ponedjeljak američka Nacionalna meteorološka služba.

Tržišta će pozorno proučiti i izvješće američke vlade o zalihama u prošlom tjednu. Prema izvješću Američkog instituta za naftu (API), zalihe sirove nafte porasle su za 1,5 milijuna barela, a zalihe benzina porasle za 5,8 milijuna barela, navode izvori.

Američka će vlada izvješće objaviti tijekom dana.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 90,46 dolara, što znači da je oslabio 40 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?