Lider ldp-a

Čedomir Jovanović nositelj liste Bošnjaka i Crnogoraca u Vojvodini

09.06.2020.
u 16:37

Jovanović je pokušao i od Republičke izborne komisije dobiti suglasnost da njegova koalicija i na parlamentarnim izborima dobije status manjinske, ali je njegov zahtjev odbijen kao "neblagovremen", prenosi Televizija Nova S.

Liberalno demokratska partija će i na pokrajinskoj i na republičkoj razini na izbore izaći u koaliciji s Bošnjačkom građanskom strankom (BGS) i Strankom Crnogoraca (SG). Međutim, na izborima u Vojvodini LDP se ne pominje kao članica “Koalicije za mir”, iako je lider te partije označen kao njen nositelj liste.

S druge strane, na razini Republike LDP će predvoditi koaliciju s BGS i SC, ali i s još nekim strankama i pokretima, poput Vlaške narodne stranke, Udruženja Jugoslavena u Srbiji, Akcione mreže i asocijacije romskih organizacija, Udruženje građana “Rumuni Homolja” i Skaska.

U Rješenju Pokrajinske izborne komisije navodi se da je utvrđeno uvidom u Registar političkih stranaka, kao i u Statut, Program i osnivačke akte političkih stranaka koje čine koaliciju, da su BGS i SC stranke nacionalnih manjina, kao i da “Koalicija za mir” ispunjava uvjete da joj se utvrdi položaj koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina.

Kako se navodi u Rješenju PIK-a, njihov osnovni cilj bit će “predstavljanje i zastupanje interesa bošnjačke i crnogorske nacionalne manjine i zaštita i poboljšanje prava njihovih pripadnika”.

Dodjeljivanje statusa manjinske koalicije automatski znači i niži cenzus za ulazak u vojvođanski parlament, a koliko on iznosi zavisi od broja birača koji su izašli na izbore i nevažećih listića. Primjera radi, na prethodnim pokrajinskim izborima manjinskim listama bilo je potrebno nešto manje od 8.000 glasova za ulazak u vojvođanski parlament.

 

Kako su za TV Novu rekli u manjinskim partijama, na republičkim izborima u najboljem slučaju manjinama je potrebno oko 11.000, a u najgorem oko 20.000 glasova za prelazak cenzusa, odnosno prirodnog praga.

Ipak, LDP neće imati priliku da na parlamentarnim izborima nastupi kao članica manjinske koalicije, jer je Republička izborna komisija odbila njihov zahtjev. U Rješenju koji je donio RIK navodi se da je taj zahtjev bio neblagovremen, prenosi Klix.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?