PRIJETI ESKALACIJA

Carinski boj na Kosovu: Novi sukob Prištine i Beograda

LAURA HASANI/REUTERS/PIXSELL
24.11.2018.
u 08:11

Srbija razumije samo jezik sile i to svi znaju, tvrdi Haradinaj

Srbija razumije samo jezik sile i to znaju svi u međunarodnoj zajednici. Nećemo više tolerirati njihovo agresorsko ponašanje. Moraju prihvatiti realnost i priznati neovisnost Kosova, kazao je za Večernji list kosovski premijer Ramush Haradinaj poručujući srpskom predsjedniku Aleksandru Vučić da mora živjeti u realnosti, a ta realnost danas je neovisnost Kosova. 

“Mi na Kosovu gledamo prema budućnosti i nikakve ustupke nećemo dati. Možemo sa Srbijom razgovarati samo kao dvije ravnopravne države. Kosovo je, zasad priznalo više od 120 država svijeta”, kazao je Haradinaj, koji ne vjeruje da će doći do eskalacije sukoba u sjevernom dijelu Kosova. 

Nakon što su Srbija i BiH, na zasjedanju Glavne skupštine Interpola u Dubaiju, glasale protiv prijma Kosova u tu svjetsku policijsku organizaciju te kako Kosovo nije uspjelo ući u Interpol, vlada u Prištini odmah je uzvratila udarac uvodeći carinu od 100 posto za robu uvezenu iz BiH i Srbije, što je ponovno podiglo tenzije i napetosti na relaciji Priština – Beograd koje su, unatoč pozivima na suzdržanost iz Bruxellesa, Moskve i Washingtona, dostigle takve razmjere da bi to uskoro moglo prerasti u nekontrolirane incidente. Ulje na vatru doliveno je nakon što su pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) u ranim jutarnjim satima upali u sjeverni dio Kosovske Mitrovice u više od deset policijskih vozila zauzevši ključne položaje u gradu u potrazi za osumnjičenima za ubojstvo Olivera Ivanovića.

Tom su prilikom priveli pripadnika kosovske policije srpske nacionalnosti Dragišu Markovića, koji je već bio uhićen u sklopu istrage o napadu na čelnika Građanske inicijative Srbija, demokracija, pravda.

Čuli se rafali

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić potvrdio je da su uhićeni policajac Dragiša Marković i Saša Ćurčić te da su pripadnici ROSU-a upali u njihove stanove te ih uhitili i odveli u nepoznatom pravcu. Osim njih dvojice, uhićene su još dvije osobe. Prilikom uhićenja čuli su se rafali iz automatskog oružja, oglasile su se i sirene za uzbunu. 

Pripadnici kosovske policije pokušali su uhititi Milana Radojčića, potpredsjednika Srpske liste. Zbog takvog razvoja situacije na Kosovu u Predsjedništvu Srbije održan je hitan sastanak na poziv predsjednika Aleksandra Vučića na kojem su sudjelovali direktor Ureda za Kosovo Marko Đurić, ministar obrane Aleksandar Vulin i načelnik Glavnog stožera vojske Srbije Milan Mojsilović, potom ministar i direktor policije Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić te šef srbijanske obavještajne agencije BIA Bratislav Gašić. Predsjednik Srpske liste Igor Simić ocijenio je da su uhićenja pod sumnjom za ubojstvo Ivanovića “brutalna laž jer pokušavaju zamaskirati zastrašivanje građana”. – Svi su uhićeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, prijetnje i zastrašivanje – rekao je Simić. 

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić kazao je da je riječ o još jednom pritisku na Srbe i da bi sigurno došlo do sukoba velikih razmjera da se ROSU nije povukao. Premijer Haradinaj odgovorio je na optužbe koje dolaze iz Beograda kazavši da akcija policije “nema veze s razvojem političkih događaja” poslije odluke Prištine da poveća uvozne pristojbe na robu iz Srbije za 100 posto te da je njezin cilj kazniti krivce za ubojstvo Olivera Ivanovića. Oliver Ivanović ubijen je 16. siječnja u Kosovskoj Mitrovici, ispred ureda svoje građanske inicijative “Srbija, demokracija, pravda”. Pogođen je sa šest metaka iz “duge devetke”, a nedaleko od mjesta ubojstva pronađeno je zapaljeno vozilo.

I dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tada kazao da je ubojstvo Olivera Ivanovića teroristički akt i uperio prst prema Albancima, kosovska je vlast za ubojstvo optužila Beograd s obzirom na to da je Ivanović bio veliki Vučićev kritičar. Da Vučić dobro koristi situaciju na Kosovu sjedeći na dvije stolice, dokazuje i činjenica da je jučer tražio pomoć od zemalja članica EU i SAD-a na sastanku s veleposlanicima u Beogradu. Danas je pak kazao veleposlaniku Rusije Aleksandru Čepurinu da Srbija nema više razloga imati povjerenja u KFOR, odnosno NATO na Kosovu, tražeći pomoć od Putina te naglasivši da je riječ o do sada najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu.

Politički analitičar Žarko Puhovski, unatoč napetostima i tenzijama koje su stalno prisutne na sjeveru Kosova, kao i stalnim prijetnjama Vučića, siguran je da neće doći do novoga rata. – Vučić jako dobro zna da se na Kosovu nalaze NATO snage i da bi se u slučaju bilo kakvog pokušaja vojne intervencije izravno sukobio s NATO snagama – kazao je Puhovski ističući kako tu zapravo imamo dvije “potpuno dezorijentirane politike” koje se “sudaraju bez ikakve strategije”.

– Ne vidim ja tu nikakvu nacionalnu ni državnu strategiju. Oni se ponašaju kao da igraju šah s jednim potezom unaprijed u glavi. Cilj svake njihove akcije samo je provociranje druge strane i uopće se ne bave svojim interesima. Nažalost, imamo međunarodnu zajednicu koja ništa ne razumije i pokušava neke stvari shvatiti, kakvi se interesi nalaze u pozadini – kaže Puhovski, koji vjeruje da je jedino rješenje da EU i SAD “zatvore” Vučića, Haradinaja i Thaçija na sastanku na tjedan dana i ne puste ih dok ne postignu sporazum. – Tu se moraju usuglasiti i SAD i EU jer Kosovari vjeruju da EU podilazi Vučiću, a Vučić pak vjeruje da SAD podilazi Albancima – zaključio je Žarko Puhovski.

Pale srbijansku robu

Zbog akcije kosovske policije, Srbi su održali prosvjede na administrativnom prijelazu Jarinje, u mjestima Rudare, Zupče i Merdare. 

Prema procjeni, okupilo se oko 15 tisuća ljudi koji su izvikivali parole “ovdje je Srbija, Vučić je naš predsjednik”. Unatoč pozivima sa svih strana da kosovska vlada poništi odluku o povećanju carine na 100 posto, kosovska vlada ne želi to učiniti dok Srbija i BiH ne priznaju neovisnost Kosova.

Nakon odluke Prištine da poveća porez na robu iz središnje Srbije, Albanci su palili srbijansku robu po ulicama, a hrana je poskupjela 40-ak posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije