Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Capak otkrio kada bi se mogao proglasiti kraj pandemije koronavirusa

koronavirus
Emica Elvedij/PIXELL
28.03.2023.
u 17:31

"Sljedeći sastanak Odbora za hitna stanja, koji donosi odluku o tome kada će se proglasiti kraj pandemije, će biti u petom mjesecu, uoči skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi koja je oko 20. svibnja ove godine", kazao je Capak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je danas kada bi mogao biti proglašen kraj pandemije koronavirusa. Kako je istaknuo u izjavi za medije, malo je vjerojatno da će se to dogoditi prije svibnja, no izgledno je da bude prije ljeta. 

"Vrlo je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije petog mjeseca. Sljedeći sastanak Odbora za hitna stanja, koji donosi odluku o tome kada će se proglasiti kraj pandemije, će biti u petom mjesecu, uoči skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi koja je oko 20. svibnja ove godine", kazao je Capak.

"U prvom mjesecu, kada je zadnji put zasjedao Odbor za hitna stanja, zaključak je bio da još uvijek ima puno oboljelih i puno umrlih u svijetu. Tada nam je prijetio ponovno epidemijski val iz Kine i zaključeno je da još nije vrijeme da se proglasi kraj pandemije. Ta pandemija onda je vezana uz određene organizacijske, gospodarske i ekonomske probleme koje svakako treba što prije riješiti. Dakako, ne treba s time brzati, nego mjere i oprez trebaju ostati još neko vrijeme na snazi", dodao je.

Na pitanje je li izgledno da do toga onda dođe u petom mjesecu, Capak odgovara: "Ja mislim da je prilično izgledno da to bude prije ovoga ljeta".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije