Sofija

Bugarska gradi zid koji će spriječiti ulazak imigranata i militanata

bugari
07.04.2015.
u 14:04

Manje od dva desetljeća poslije rušenja zida koji je onemogućavao Bugarima da napuste svoju zemlju koja je do 1990-ih bila dio istočnog bloka, Bugarska je počela izgradnju novog zida. Ovaj put cilj je spriječiti ulazak imigranata u Bugarsku

Posljednjih 16 mjeseci Bugarska aktivno radi na izgradnji zida koji bi spriječio ulazak imigranata na njezin teritorij. To je dijelom mnogo veće priče obrane Europe od imigranata koji preko Turske ulaze u Bugarsku a potom nastavljaju svoj put dalje u samo srce Europe u razvijenije europske zemlje. Dva desetljeća ranije glavna briga Bugara bila je kako zadržati stanovništvo unutar svojih granica. Iz ondašnje siromašne i komunističke Bugarske mnogi ljudi su željeli otići pa su vlasti doslovno radile na učvršćivanju graničnih prepreka kako bi sačuvale svoje stanovništvo. “Trenutno u dijelovima Turske koji su na granici sa Bugarskom i Grčkom imate na tisuće imigranata koji će s toplijim vremenom pokušati preći granicu”, kaže stručnjak za Tursku i Bliski Istok u Carnegie institutu Marc Pierini. Vlasti ove države, pored imigranata, novim zidom namjeravaju zaustaviti i val militanata koji bi se iz Sirije, a preko Turske i Bugarske, mogli početi vraćati u svoje matične zemlje u Europi. Slavcho Velkov, stručnjak za sigurnost, kaže da i u samoj Bugarskoj ima mnogo više simpatizera ISIL-a nego što to vlasti žele priznati. “Svojim očima sam vidio mnoge od njih. Kada sam na autobuskoj stanici sreo neke od njih pitao sam ih gdje idu. Rekli su mi: 'Idemo u raj', kaže Velkov za New York Times. Nikolay Radulov, bivši pomoćnik ministra sigurnosti, tijekom 1990-ih osobno je sudjelovao u uklanjanju prepreka koje su na jugoistočnoj granici ostale nakon raspada istočnog bloka. “Tada smo imali dva reda žice, a između su bile mine. Sve smo to pažljivo uklonili jer se tada smatralo kako to nije baš demokratski. A naravno, mi smo bili dobre demokrate”, kaže Radulov. Još 2012. na granici Grčke i Turske pojačana je sigurnost granice gradnjom zida sa žicom. Rezultat je, kažu zvaničnici Frontexa koji koordinira europske zemlje vezano za zaštitu granice, da imigranti sada ulaze preko Bugarske. Nova ograda se diže na stjenovitom terenu, a prekoputa ograde nazire se tursko selo Hamzabeyli. Bugarske vlasti namjeravaju zid na granici sa Turskom završiti do ljeta, ali mnogi eksperti vjeruju kako to neće biti moguće uraditi u tom zadanom roku. Bugarska izgradnjom ovog zida želi pokazati kako je spremna učiniti sve što je potrebno kako bi konačno bila primljena u Schengen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije