Federica Mogherini

Budućnost EU je izbor koji pripada svakom europskom građaninu

09.05.2017.
u 13:11

Budućnost Europske unije je izbor - izbor koji pripada svakom europskom građaninu i koji je važan za cijeli svijet - poruka je visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini povodom 9. svibnja, Dana Europe.

Mogherini podsjeća da ove godine EU puni 60 godina mira, zaštite radnika, mogućnosti za poslovanje, odnosno 60 godina slobode i prava.

Međutim, ističe da budućnost Europe nije nešto što se nasljeđuje od naših osnivača te da "EU čine vrijednosti u koje vjerujemo i partnerstva koja gradimo u svijetu" i da je ona ogledalo europskog društva.

- Europa je ono što mi, Europljani, napravimo od nje svakog dana, svatko od nas - naglasila je, dodajući da su Europljani ponovno izrazili opredjeljenje da ostanu zajedno, crpeći snagu iz jedinstva, "jer samo zajedno se možemo suočiti s izazovima našeg vremena".

Napomenula je da je u prethodnih godinu dana poduzeto više koraka u pravcu sigurnosti i obrane EU nego u proteklih 60 godina te da to treba Europljanima i svijetu.

- U aktualnom globalnom okruženju, naši prijatelji širom svijeta upućuju pogled k nama, upućuju pogled ka Europskoj uniji kao pouzdanoj supersili za mir i ljudski razvoj, možda i jedinoj. To ne znači da smo savršeni. Daleko od toga. Promjene u EU su potrebne - poručila je Mogherini. 

Kako je rekla, izbor pravednije, sigurnije i ravnopravnije Europe pripada svim Europljanima, a to je smisao Dana Europe - ne budućnost institucija EU, nego budućnost svakog građanina Europe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?