BUDIMPEŠTA/NEW YORK

Budimpešta neće podržati euroatlantske integracije Kijeva zbog škola na mađarskom

25.03.2023.
u 17:32

Budimpešta neće podržati kandidaturu Kijeva za euroatlantske integracije sve dok su ugrožene škole na mađarskom jeziku u Ukrajini, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pomoćnici glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, prenosi agencija MTI u subotu.

Szijjarto je u petak navečer razgovarao s Ilze Brands Kheris, pomoćnicom glavnog tajnika za ljudska prava u sjedištu UN-a u New Yorku kojoj je izrazio zabrinutost za škole na mađarskom jeziku u Ukrajini. 

Mađarska neće odobriti ukrajinsku kandidaturu za ulazak u NATO i Europsku uniju sve dok Kijev nastavlja diskriminirati etničke Mađare koji žive u Zakarpatju, rekao je.

U toj pokrajini zapadne Ukrajine živi oko 150.000 pripadnika mađarske manjine.

"Dok mi prihvaćamo djecu izbjeglu iz Ukrajine u 1300 škola i dječjih vrtića u Mađarskoj, u Ukrajini prijeti zatvaranje 99 osnovnih i srednjih škola zbog lokalnog zakona o obrazovanju", objavio je Szijjarto na Facebooku.

Nekoliko zakona doneseno je u Ukrajini od 2015. kojima se postupno smanjuju prava manjina susjednih zemalja u uporabi materinskog jezika, kazao je Szijjarto.

"U proteklih osam godina, ukrajinske vlasti obećavaju riješiti taj problem, no u stvarnosti nisu ništa u tom smislu učinile", rekao je  mađarski šef diplomacije.

Stoga je pomoćnicu glavnog tajnika obavijestio o mađarskom stajalištu o ukrajinskim integracijama.  

Zakon kojim se osnažuje uporaba ukrajinskog jezika u obrazovanju i na televiziji donesen je pri kraju mandata bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?