trajat će nekoliko dana

Bruxelles: Počeli pregovori o izmjeni SPP

pregovori
19.01.2016.
u 18:30

Tehnički pregovori o izmjeni Sporazuma o stabiliziciji i pridruživanju počeli su danas u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Europske komisije, prenosi Prvi.tv

Razgovori se vode iza zatvorenih vrata i, kako se očekuje, trajat će nekoliko dana. Cilj je što prije postići dogovor o izmjeni dijela sporazuma koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu, a u svjetlu činjenice da je u međuvremenu od parafiranja Sporazuma Hrvatska postala europska članica.

Neslužbeno se saznaje da je bh. strana u Bruxelles stigla s namjerom da od Europske komisije dobije mogućnost faznog prilagođavanja novim uvjetima trgovine, sada sa cijelom EU, koji bi, vjeruje se, bili podnošljiviji bh. ekonomiji i izvozu na zajedničko europsko tržište. Sličan zahtjev europskom vrhu su nedavno uputili i najviši dužnosnici zemlje, tražeći više razumijevanja za bh. specifičnosti.

Zbog neprilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, BiH je od početka ove godine ostala bez povlastice u trgovini s EU, koje bi se, obećavaju u Europskoj komisiji, trebale vratiti kada se ispuni ova preuzeta obaveza, koja je ujedno jedan od ključnih preduvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije za europsko članstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije