Premijerka Srbije

Brnabić: Srbija iskreno zainteresirana za bolje odnose s Hrvatskom

ana Brnabić
VASILY FEDOSENKO/REUTERS/PIXSELL
23.06.2023.
u 20:19

„Srbija smatra da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i iskreno, iskreno je zainteresirana za razvijanje sveukupnih odnosa i unaprjeđenja uzajamno korisne suradnje“, rekla je u svom govoru Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić u petak je rekla da je Srbija „iskreno zainteresirana“ za razvijanje i unaprjeđenje odnosa s Hrvatskom s kojom dijeli mnogo toga zajedničkog, „nažalost i lijepog i ružnog“. 

Premijeri dviju vlada sastali su se u Subotici gdje su sudjelovali na otvaranju Hrvatske kuće, novog sjedišta Hrvata u Vojvodini i Srbiji. 

„Srbija smatra da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i iskreno, iskreno je zainteresirana za razvijanje sveukupnih odnosa i unaprjeđenja uzajamno korisne suradnje“, rekla je u svom govoru u toj prigodi Brnabić.

Dvije zemlje dijele „mnogo toga zajedničkog, nažalost i onog lijepog i onog ružnog“, nastavila je predsjednica vlade Srbije, dodavši kako „nije tajna da nas još uvijek opterećuju teške posljedice zajedničke povijesti“. 

To je „nerijetko“ dovodilo do zahlađenja odnosa, što se prvo uvijek osjeti među pripadnicima nacionalnih manjina, kazala je. 

Brnabić je naglasila da su Zagreb i Beograd „intenzivirali dijalog“ te da se samo ove godine održalo šest sastanaka na visokoj i najvišoj razini, što je važno za stvaranje klime za suradnju i rješavanju otvorenih pitanja. 

Ti susreti „daju pozitivan impuls za formiranje značajno boljih odnosa u budućnosti“, rekla je. 

Plenković je u svom govoru rekao kako je s Brnabić razgovarao o „pitanju nestalih, pitanju granice, procesuiranja ratnih zločina i ratnih šteta“, svega onoga što „opterećuje naše odnose desetljećima“. 

Premijer je rekao da odnose dviju država opterećuju „rezidualna pitanja iz vremena agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku“ koja su i dalje živa. 

Brnabić i Plenković razgovarali su i o pitanjima unaprjeđenja gospodarske suradnje i trgovine, boljem prometnom povezivanju i iskoraka na području stabilnosti jugoistoka Europe, rekao je hrvatski premijer. 

Hrvatska s optimizmom gleda na europski put svih država u susjedstvu, pa tako i Srbije, rekao je Plenković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije