DRAMA SVE VEĆA

Brexit bez dogovora sada sve izgledniji: Kraljica odobrila suspenziju parlamenta

Reuters/Pixsell
28.08.2019.
u 17:15

Torijevac Dominic Grieve potez je nazvao nečuvenim i upozorio da bi to moglo dovesti do glasovanja o nepovjerenju premijeru Borisu Johnsonu

Britanska vlada zatražila je danas produženje perioda suspenzije rada parlamenta do 14. listopada u pokušaju da spriječi potkopavanje njezina plana za brexit, piše svjetske agencije.  

- Jutros sam razgovarao s Njezinim Visočanstvom kraljicom kako bih zatražio završetak trenutnog zasjedanja parlamenta u drugom tjednu rujna, prije no što će novo zasjedanje parlamenta započeti u ponedjeljak 14. listopada govorom pred kraljicom - napisao je Johnson u pismu zastupnicima, prenosi dpa. 

Johnsonov zahtjev kraljica je odobrila pa će tako prekid parlamenta koji uobičajeno traje nekoliko dana sada trajati 23 dana što će onemogućiti oporbi da zaustavi izlazak zemlje iz Europske unije bez sporazuma, javlja Sky News.

Johnson obećava da će se brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom.

Ovim potezom bi se parlamentu ograničilo vrijeme za sprječavanje izlaska bez sporazuma, a on dolazi dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi brexit, piše Reuters.  

Glasnogovornica oporbenih laburista Diane Abbott je u srijedu kazala kako je Johnsonov prijedlog pokušaj puča.  - Boris Johnson pokušava napraviti puč u parlamentu. Protiv vas, glasača, i protiv političkih predstavnika. Za katastrofalan scenarij brexita bez dogovora - napisala je na svom Twitter profilu. 

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o "mračnom danu za britansku demokraciju". 

Torijevac Dominic Grieve potez je nazvao nečuvenim i upozorio da bi to moglo dovesti do glasovanja o nepovjerenju premijeru Borisu Johnsonu.

- Ova vlada će pasti - rekao je Grieve, prenosi BBC.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije