APSURDNA SITUACIJA

Boysima zabrane za utakmice, a pod zabranom već prešli četiri granice do Atene

Bad Blue Boysi, povratak iz Atene
Foto: PIXSELL/PIXSELL
1/2
13.12.2023.
u 07:09

Zakon o navijačima propisuje mjeru zabrane za prekršitelje koja ne može biti kraća od jedne godine, ali ni dulja od dvije godine

Jedni su tek izašli iz istražnog zatvora, a drugi su već završili s lisicama na rukama, nakon što su "svoju braću" Bad Blue Boyse dočekali na zagrebačkom aerodromu i napravili im bakljadu u čast. Iako su mnogobrojni mediji objavili da policije u zračnoj luci nije bilo, informacija je bila lažna, a reakcija MUP-ovih snaga promptna.Četiri osobe su privedene, izvedene pred suca prekršaja, dvojica su pravomoćno kažnjena s po 660 eura, a za dvojicu su kazne nepravomoćne.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da će policija zatražiti od suda i zabranu odlaska na nogometne utakmice u Hrvatskoj za pripadnike Bad Blue Boysa koji su se vratili iz Grčke nakon što im je ukinut istražni zatvor. I dalje su osumnjičeni za 12 kaznenih djela, ali ne i za ubojstvo, za koje tužiteljstvo tereti "nepoznatog počinitelja".

– Što se tiče hrvatskih institucija, sud može donijeti mjere zabrane dolaska na sportske terene, na nogometne utakmice, u trajanju od šest mjeseci do jedne godine, na zahtjev policije. Policija će vrlo brzo i intenzivno podnositi takve zahtjeve sudovima u odnosu na sve osobe – rekao je Božinović misleći pri tome na 20-ak Boysa koji su dosad stigli u Hrvatsku nakon četiri mjeseca provedena u istražnom zatvoru u Grčkoj zbog istrage o smrti navijača AEK-a u kolovoškim neredima u Ateni.

Zakon o navijačima propisuje mjeru zabrane za prekršitelje koje ne može biti kraće od jedne godine, ali ni dulje od dvije godine.

Problem nastaje jer pravosuđe nije brzo i intenzivno pa se navijači sa zabranom koji imaju i obvezu javljanja u policijsku postaju ili boravka u postaji tijekom utakmice često tamo ne prijave pa ih sud nekoliko godina kasnije, kad su mnogi već izašli iz navijačkog "biznisa", poziva da svjedoče gdje su bili u vrijeme odigravanja određene utakmice.

Policija u ovom slučaju koristi sve zakonski moguće sankcije, no očigledno je da zakon u primjeni ne funkcionira. Kako je prije komentirao ministar pravosuđa Ivan Malenica, u Grčku je u kolovozu nakon uhićenja Boysa u Ateni poslano iz Hrvatske 11 dosjea s kaznenom evidencijom pojedinaca koji su utamničeni nakon nereda. Drugim riječima, barem desetak osoba iz Hrvatske unatoč mjerama zabrane prešlo je četiri državne granice pa je logično zaključiti da im dolazak na utakmicu u kvartu ili npr. u Split ili Rijeku neće predstavljati težak zadatak. Sad je pravo vrijeme da se ovaj problem riješi, a ne da se njime politizira kad se dogode neki novi Desinec ili Atena.

Od obojice ministara, i Božinovića i Malenice, zatražili smo precizne podatke u broju osoba sa zabranom koje su se eventualno domogle Grčke. Neslužbeno, riječ je o desetak navijača, no službene podatke još očekujemo te ćemo ih objaviti čim dobijemo odgovore.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije