Američki državni tajnik

Blinken: NATO uz Estoniju i Finsku dok istražuju štetu na podmorskoj infrastrukturi

Antony Blinken
Twitter
12.10.2023.
u 21:23

Šteta na plinovodu Balticconector i telekomunikacijskom kablu potvrđena je u utorak nakon što je finska tvrtka Gasgrid u nedjelju tijekom oluje zabilježila pad u pritisku i potencijalno curenje.

Američki državni tajnik Antony Blinken u četvrtak je rekao da SAD i NATO podržavaju Finsku i Estoniju u njihovoj istrazi štete na plinovodu i telekomunikacijskom kablu pod Baltičkim morem.

Ministri obrane NATO saveza raspravljali su o tom incidentu na susretu u Bruxellesu u četvrtak. 

„Stojimo uz NATO saveznike Finsku i Estoniju dok istražuju štetu na podmorskoj infrastrukturi u Baltičkom moru, te podržavamo njihovu istragu u tijeku kako bi otkrili uzrok”, napisao je Blinken na platformi X. 

Šteta na plinovodu Balticconector i telekomunikacijskom kablu potvrđena je u utorak nakon što je finska tvrtka Gasgrid u nedjelju tijekom oluje zabilježila pad u pritisku i potencijalno curenje. 

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u Bruxellesu je rekao da će, ako se otkrije da je incident bio namjerni napad, doći do „ujedinjenog i odlučnog odgovora” NATO saveznika. 

„Saveznici su izrazili snažnu solidarnost s Estonijom i Finskom dok rade na utvrđivanju činjenica. NATO i saveznici dijele informacije kako bi podržali njihove napore”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon dvodnevnog susreta. Naglasio je da je podmorska infrastruktura „ekstremno ranjiva”. 

„Govorimo o tisućama kilometara kablova i cjevovoda te je naravno nemoguće imati vojnu prisutnost uz svu tu infrastrukturu u svako vrijeme”. 

Finska se NATO-u pridružila u travnju ove godine, a Estonija 2004. godine. 

Finski obavještajci su ranije u četvrtak priopćili kako ne mogu odbaciti mogućnost da je „državni akter” sudjelovao u oštećivanju infrastrukture. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?