Američki državni tajnik

Blinken: Amerika ne želi mijenjati vlast u Rusiji ni igdje drugo

27.03.2022.
u 15:09

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u nedjelju da SAD ne traže promjenu režima u Rusiji, pojašnjavajući dio govora predsjednika Joea Bidena u subotu u Varšavi kada je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin "ne može ostati na vlasti".

“Nemamo strategiju promjene režima u Rusiji, niti bilo gdje što se toga tiče”, rekao je Blinken koji je na putovanju u Izraelu.

“U ovom slučaju, kao i u svakom drugom slučaju, to je na narodu zemlje o kojoj je riječ, to je na ruskom narodu”, dodao je.

Predsjednik Biden, na kraju govora u Varšavi u subotu navečer, rekao je: “Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti”.

Predsjednik Biden želio je naglasiti da Putinu ne smije biti dopušteno da pokrene rat ili agresiju protiv Ukraine ili bilo gdje drugdje, rekao je Blinken.

Bidenov poziv izazvao je bijes u Moskvi i protumačen je kao dramatičan zaokret u američkoj vanjskoj politici.

Kremlj je vrlo brzo nakon govora objavio da nije na Bidenu da bira tko će biti predsjednik Rusije. “Ruskog predsjednika biraju Rusi”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Bijela kuća pojasnila je da predsjednik nije pozvao na smjenu režima nego da je njegova poanta bila da se Putinu “ne smije dopustiti da vrši vlast nad svojim susjedima ili regijom. On nije govorio o Putinovoj moći u Rusiji ili o promjeni režima”, rekao je američki dužnosnik.

Da je predsjednik Biden tešku situaciju učinio još težom smatra i veteran američke diplomacije Richard Haass.

Komentar je “učinio tešku situaciju još težom i opasnu situaciju još opasnijom”, tvitao je Haass, predsjednik Američkog vijeća za vanjske odnose.

“To je očito”, dodao je. “Manje je očito kako popraviti štetu, ali sugeriram njegovim glavnim savjetnicima da se obrate svojim kolegama po dužnosti i pojasne da je SAD spreman razgovarati s ovom ruskom vladom”.

Haas je naglasio da će Putin protumačiti te izjave kao “potvrdu onog u što cijelo vrijeme vjeruje”.

Bidenove riječi i u nedjelju su nastavile izazivati bijes u Rusiji. Predsjednik parlamenta Vjaćeslav Volodin nazvao  ih je “nediplomatskim izjavama” i “histerijom”.

“Biden je slab, bolestan i nesretan”, komentirao je Volodin na Telegramu. “Američki građani trebali bi se sramiti svog predsjednika. Moguće da je bolestan. Za njega bi bilo dobro da prođe liječnički pregled”.

Ključne riječi
SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije