američki državni tajnik

Blinken: Američka pomoć Nigeru ovisi o "očuvanju demokracije"

Antony Blinken
27.07.2023.
u 09:56

Washington "osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka", dodao je američki državni tajnik, stoji u priopćenju.

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken uvjetovao je nastavak pružanja pomoći Nigeru "očuvanjem demokracije" u toj afričkoj zemlji, priopćio je State Department.

"Čvrsto gospodarsko i sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i Nigera ovisi o očuvanju demokracije i poštovanju vladavine prava i ljudskih prava", rekao je Blinken u telefonskom pozivu nigerskom predsjedniku Mohamedu Bazoumu, kojega su zatočili pripadnici predsjedničke garde.

Washington "osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka", dodao je američki državni tajnik, stoji u priopćenju.

Poziv je upućen u srijedu navečer, prije nego što je vojska na nigerskoj nacionalnoj televiziji objavila da ukida "sve institucije" i proglasila "kraj" aktualnoga režima te da su granice zatvorene te da je diljem zemlje proglašen policijski sat, javlja Hina. 

Mohameda Bazouma, koji je demokratski izabran u travnju 2021. godine, od srijede ujutro drže pripadnici predsjedničke garde, nakon neuspješnih pregovora.

Niger, čija je povijest obilježena državnim udarima, jedan je od zadnjih saveznika zapadnih zemalja na području Sahela opustošenog džihadističkim nasiljem, i čije su se dvije susjedne države, Mali i Burkina Faso, u kojima je nakon puča na vlasti vojska, okrenule prema drugim partnerima, među kojima je i Rusija.

Antony Blinken naglasio je i "čvrstu podršku" Washingtona "predsjedniku Mohamedu Bazoumu i demokraciji u Nigeru", priopćio je State Department.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije