Stručnjaci

Bitno smanjeni kapaciteti ISIL-a za proizvodnju nafte

isil
06.04.2016.
u 16:55

Kampanja bombardiranja naftnih izvora i postrojenja radikalne islamističke skupine Islamske države u Siriji i Iraku bitno je smanjila njezine kapacitete proizvodnje nafte i gotovo posve zaustavila njezin izvoz nafte, ocijenili su francuski stručnjaci.

Predsjednik tvrtke Energetske strategije i politike Francis Perrin i predsjednik Francuske unije naftnih industrija Francis Duseux su pred informativnim povjerenstvom francuske skupštine u utorak ocijenili da kapaciteti proizvodnje IS-a iznose između 10.000 do 30.000 barela dnevno, dok su primjerice u ljeto 2014. bili dvostruko veći. "Zračni udari koalicije koju predvode Sjedinjene Države imaju velike učinke, posebice nakon što je u jesen 2015. pokrenuta operacija Plimni val 2", ocijenio je Perrin.

Ta operacija je usmjerena na naftna postrojenja, bušotine, pumpe, rafinerije, naftovode, kamione cisterne i skladišta. "Cijeli lanac naftne proizvodnje IS-a je na meti", istaknuo je.

On je zaključio da su naftni prihodi nakon ljeta 2014. u padu, te da su im zbog pada svjetskih cijena, učinkovitosti zapadnih napada i pogoršanja uvjeta eksploatacije, prihodi danas bitno manji i ne prelaze 400 milijuna dolara godišnje, ili čak manje.

Prema lokalnim informacijama procjenjuje se da im se dnevna proizvodnja vrti oko 10.000 barela, istaknuo je Duseux.

"Uvjereni smo da iz Sirije IS više ništa ne može izvoziti", rekao je i dodao da ima dojam da IS ima poteškoća i za svoje ratne potrebe kao i za potrebe stanovništva koje kontrolira.

Početkom godine jedan glasnogovornik Pentagona je ocijenio da je zračnom kampanjom na naftna postrojenja za najmanje 30 posto smanjen prihod te skupine od nafte u odnosu na listopad.

"Posljednja procjena američke vojske iznosila je 30.000 barela dnevno u Siriji i u Iraku", dodao je Perrin. Od tada je nastavljena operacija Plimni val 2 na nafna postrojenja IS-a, čime je ta organizacija dovedena u teško iskušenje iako ne počiva isključivo na nafti.

"Mislim da je na dohvatu kraj IS-a kao političko-vojne cjeline koja kontrolira teritorije i stanovništvo u Siriji i u Iraku", zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?