približava proizvodnju kući

Benetton dio proizvodnje premješta iz Azije u naše susjedstvo

ilustracija
04.10.2021.
u 18:48

Talijanski Benetton približava proizvodnju kući, pojačavajući proizvodnju u Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Tunisu i Egiptu, s ciljem da prepolovi proizvodnju u Aziji od kraja 2022. godine, izjavio je u četvrtak Reutersu izvršni direktor Massimo Renon.

Renon je ukazao na ekonomiku trenda koji pogađa dio industrije jer su napete linije opskrbe povećale troškove dostave i vrijeme, potkopavajući poslovni model koji se pokazao popularnim u posljednjih 30 godina.

- Strateška je odluka imati veću kontrolu nad proizvodnim procesom, ali i nad transportnim troškovima, rekao je dodajući kako je grupa već ove godine prebacila više od 10% proizvodnje iz zemalja poput Bangladeša, Vijetnama, Kine i Indije.

- Danas kontejner za otpremu koji je prije iznosio 1.200-1.500 dolara može iznositi 10.000-15.000 dolara, bez izvjesnog datuma isporuke, prenosi Indikator.ba. 

Desetostruki skok troškova pomorskog prijevoza posljedica je nedostatka dostupnih plovila, jer su mnoga bili u mirovanju tijekom pandemije, zajedno s rastućom potražnjom potrošača, rekao je Renon, čija tvrtka većinu svoje prodaje ostvaruje u Europi, ali je proizvodnju prebacila na zemlje s nižim plaćama od početka 2000-ih.

Ova poteškoća s otpremom potresa nekoliko tvrtki u odjeći i široj potrošačkoj industriji. Hugo Boss također želi približiti proizvodne operacije svojim tržištima, na primjer, dok će Lululemon, Gap i Kohl's odmah reći da će se više oslanjati na daleko skuplje zračne prijevoze kako bi izbjegli nestanak zaliha tijekom blagdana.

Renon, koji je prošle godine preuzeo kormilo Benettona, suočava se sa zadatkom da oživi bogatstvo tvrtke koja je svoje ime stekla osamdesetih godina prošlog stoljeća svojim prepoznatljivim bojama.

Rekao je da čak i ako su troškovi proizvodnje ostali 20% niži u Vijetnamu i Bangladešu u odnosu na mediteranske zemlje, ta je korist izgubljena dužim rokovima isporuke izazvanim zastojima u opskrbi.

- S prosječnog roka isporuke od 4-5 mjeseci, danas možemo doseći 7-8 mjeseci (iz Azije) s obzirom na nedostatak brodova.

Nasuprot tome, kada se odjeća proizvodi u Egiptu, isporuka u skladišta i trgovine u Europi može se skratiti na dva ili 2-1/2 mjeseca, rekao je Renon. U slučaju odjeće od vune, koju proizvodi u Srbiji i Hrvatskoj, to može potrajati samo četiri do pet tjedana, dodao je.

U te dvije zemlje, kao i u Tunisu, Benetton planira povećati proizvodnju na vlastitim lokacijama, dok u Egiptu i Turskoj surađuje s dobavljačima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije