potvrđeno više od 330.000 oboljelih

BBC: Procurio "najgori scenarij" o mogućem broju umrlih od korone u Engleskoj

AFP
01.09.2020.
u 17:12

Procurilo je izvješće britanske vlade u kojemu se navodi "razumi najgori mogući scenarij" od 85.000 smrtnih slučajeva diljem Velike Britanije ove zime zbog Covid-19, prenosi N1.

U dokumentu se također kaže da bi, iako bi se ponovno mogla uvesti neka ograničenja, no da će škole vjerojatno ostati otvorene. No, u izvještaju se naglašava da je to scenarij, a ne predviđanje te da su podaci podložni "značajnoj nesigurnosti".

Dokument je za vladu pripremila znanstvena savjetodavna skupina Sage, čiji je cilj pomoći Javnom zdravstvenom sustavu Velike Britanije (NHS) i lokalnim vlastima u planiranju usluga poput mrtvačnica i grobnica u zimskim mjesecima koji slijede, navodi BBC.

Među ključnim su pretpostavkama da će škole ostati otvorene i da će vladine mjere praćenja kontakata, izolacije i karantene biti učinkovite do samo 40 posto u smanjenju širenja Covida-19 izvan kućanstava.

Također se navodi da će do studenog "biti uspostavljene mjere za smanjenje kontakata među domaćinstvima na polovicu njihove uobičajene razine prije ožujka 2020". Drugim riječima, mogle bi se uvesti nove restrikcije. Prema scenariju, moglo bi se očekivati da će ove mjere ostati na snazi do ožujka 2021. godine.

Model pokušava izračunati "višak" smrtnih slučajeva u Engleskoj i Walesu u razdoblju od srpnja 2020. do ožujka 2021. godine. To je onaj broj smrtnih slučajeva koji premašuje očekivani broj smrti tijekom tog razdoblja, a temelje se na podacima ONS-a.

Model u obzir uzima i osobe za koje se očekuje da preminu uslijed drugih bolesti.

Taj broj zbog koronavirusa mogao bi iznositi 81.000 u Engleskoj i Walesu, uz još 27.000 smrtnih slučajeva iz drugih razloga. U Škotskoj bi mogao iznositi 2.600 smrtnih slučajeva zbog Covida-19 te još 1.900 dodatnih u Sjevernoj Irskoj.

Model također predviđa koliko bi osoba moglo trebati bolničko liječenje između studenog i ožujka, uključujući intenzivnu njegu.

Podaci za koje znanstvenici kažu da imaju širok raspon nesigurnosti sugeriraju da bi oko 2,4 posto zaraženih moglo biti hospitalizirano (raspon: 0,0 - 8,9 posto), dok bi 20,5 posto hospitaliziranih pacijenata trebalo intenzivnu njegu (raspon: 1,5 - 35,25 posto) i 23,3 posto (raspon: 1,2 - 43,3 posto) svih hospitaliziranih bolesnika koji umiru.

Model također predviđa ukupni omjer smrtnosti od infekcije od 0,7 posto (0,0 - 9,7 posto).

Iako model nikako nije predviđanje i podložan je "značajnoj neizvjesnosti", najgori scenarij koristi se za informiranje o vladinim odlukama o planiranju.

Međutim, neki su kritični i vjeruju da su neke pretpostavke pogrešne, a model je beskoristan s obzirom na širok raspon mogućih scenarija.

Profesor Carl Heneghan sa Sveučilišta Oxford rekao je da su neke od pretpostavki iznesenih u modelu "nevjerojatne" te da izvještaj pretpostavlja da "iz prvog vala ove bolesti nismo ništa naučili".

BBC Newsnight razgovarao je i s ljudima u lokalnim vlastima kažu kako širok spektar mogućnosti smrti i hospitalizacija otežava saznavanje hoće li Covid-19 imati malo utjecaja ili će dovesti do katastrofalnih dodatnih pritisaka u sljedećim mjesecima.

Profesor Heneghan rekao je da centralizirani modeli velikih slika nisu od koristi te da su potrebni bolji lokalni podaci o nadzoru.

Ovo nije prvi "najgori scenarij" koji su pružili vladini stručnjaci.

Sir Patrick Vallance, glavni znanstveni savjetnik Ujedinjenog Kraljevstva, zatražio je izvještaj, a u njemu je navedeno kako bi ove zime zbog drugog vala koronavirusa moglo biti 120.000 novih smrtnih slučajeva.

"Kao odgovorna vlada planiramo i nastavljamo se pripremati za širok raspon scenarija, uključujući razumni najgori scenarij. "Naše planiranje nije predviđanje ili prognoza onoga što će se dogoditi nego odražava odgovornu vladu koja se nastoji pripremiti za sve moguće scenarije", kazao je vladin glasnogovornik nakon što je ovo posljednje izvješće procurilo.

Glasnogovornik je nadalje izjavio da se pretpostavke planiranja stalno preispituju i dopunjuju kako se razvijaju znanstveni i medicinski savjeti i preporuke o Covidu-19.

Do sada je u Velikoj Britaniji potvrđeno više od 330.000 slučajeva koronavirusa, a više od 40.000 ljudi je umrlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije