Raste pritisak na Indoneziju pred pogubljenje

Australija moli da se njezini građani pomiluju

wid
27.04.2015.
u 09:50

Međunarodni pritisak na Indoneziju raste pred najavljeno pogubljenje devet stranaca osuđenih za trgovinu drogom i indonezijski predsjednik Joko Widodo kazao je u ponedjeljak kako će se konzultirati s državnim odvjetnikom u pogledu pravnih pitanja vezanih uz slučaj Mary Jane Veloso, dok je Indonezija u slučaju dvoje osuđenih Australaca odbila odgoditi pogubljenja. Filipinski predsjednik Benigno Aquino susreo se s Widodom na summitu ASEAN-a u Kuala Lumpuru i pozvao na "humanitarni pristup" slučaju majke dvoje djece. "Predsjednik Widodo obećao je da će nastaviti razgovoMeđunarodni pritisak na Indoneziju raste pred najavljeno pogubljenje devet stranaca osuđenih za trgovinu drogom i indonezijski predsjednik Joko Widodo kazao je u ponedjeljak kako će se konzultirati s državnim odvjetnikom u pogledu pravnih pitanja vezanih uz slučaj Mary Jane Veloso, dok je Indonezija u slučaju dvoje osuđenih Australaca odbila odgoditi pogubljenja. Filipinski predsjednik Benigno Aquino susreo se s Widodom na summitu ASEAN-a u Kuala Lumpuru i pozvao na "humanitarni pristup" slučaju majke dvoje djece. "Predsjednik Widodo obećao je da će nastaviti razgovore s predsjednikom Aquinom kasnije tijekom dana", kazao je glasnogovornik filipinskog predsjednika. 

Aktivisti prosvjedovali u Manili

I filipinski aktivisti za prava žena pozvali su Indoneziju da odgodi pogubljenje filipinske majke strijeljanjem. Aktivisti su se okupili ispred indonezijskog veleposlanstva u Manili najavljujući prosvjede sve dok se ne odgodi izvršenje smrtne kazne ili prihvati žalba njezina odvjetnika. Tridesetogodišnja majka dvoje djece osuđena je zbog pokušaja krijumčarenja 2,6 kilograma heroina u Indoneziju gdje je radila kao kućna pomoćnica. Ona tvrdi da nije znala da prenosi drogu i tvrdi da joj je filipinski prijatelj dao torbu da ju prenese preko granice. Devet stranaca osuđenih na smrt u subotu obaviješteno je da je počeo teći 72-satni rok u kojem će biti pogubljeni.

Apel Australije neuspješan

Australija je u ponedjeljak pozvala na odgodu izvršenja smrtne kazne svoja dva državljana tvrdeći da postoje izvješća da je njihovo suđenje bilo korumpirano i da to treba istražiti. Poziv ministrice vanjskih poslova Julie Bishop odmah je produbio diplomatski spor između dvije zemlje. Bishop je kazala kako su tvrdnje da su suci tražili novac kako bi preinačili smrtne kazne vrlo ozbiljne i dovela je u pitanje integritet sudskog procesa. Indonezijsko ministarstvo vanjskih poslova uzvratilo je poručivši da Australjia treba pružiti dokaze svojih tvrdnji i upitalo zašto se takva pitanja postavljaju sada a ne prije deset godina kada su Australci Myuran Sukumaran i Andrew Chan osuđeni. 
Pravosudna komisija odlučivat će o radu sudaca
Odvjetnik Muhammad Rifan iz Balija kazao je za Sydney Morning Herald da je pristao platiti sucima više od sto tisuća dolara kako bi se smrtne kazne preinačile u manje od 20 godina zatvora. Rifan tvrdi da je dogovor propao kad je sucima narastao apetit. Indonezijska pravosudna komisija poručila je kako će proučiti australski prigovor no njihovi nalazi neće imati utjecaja na slučaj jer samo viši sud može poništiti odluku nižeg suda a oni mogu tek kazniti suce ako utvrde da su pogriješili. Bishop je poručila i da nije prekasno da predsjednik Widodo zaustavi pogubljenja. 

Bishop moli Widodoa za pomilovanje Australaca 

"Ponovo pozivam predsjednika Widodoa da razmotri svoje odbijanje da ih pomiluje", rekla je Bishop. Indonezija ima oštre kazne za zločine vezane uz drogu i 2013. ponovno je počela izvršavati smrtne kazne nakon petogodišnje stanke. Ove godine ih je izvršeno šest. Dvojica Auastralaca uhićena su zbog pokušaja krijumčarenja osam kilograma heroina iz Balija u Australiju 2005.Međunarodni pritisak na Indoneziju raste pred najavljeno pogubljenje devet stranaca osuđenih za trgovinu drogom i indonezijski predsjednik Joko Widodo kazao je u ponedjeljak kako će se konzultirati s državnim odvjetnikom u pogledu pravnih pitanja vezanih uz slučaj Mary Jane Veloso, dok je Indonezija u slučaju dvoje osuđenih Australaca odbila odgoditi pogubljenja. Filipinski predsjednik Benigno Aquino susreo se s Widodom na summitu ASEAN-a u Kuala Lumpuru i pozvao na "humanitarni pristup" slučaju majke dvoje djece. "Predsjednik Widodo obećao je da će nastaviti razgovore s predsjednikom Aquinom kasnije tijekom dana", kazao je glasnogovornik filipinskog predsjednika. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
11:31 27.04.2015.

tam lipo stoji da je droga kazljiva,, tribali su nosit u singapor ili kinu..tam bi u zracnoj luci bil na vjeselima,,,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?