Rekorder NASA-e

Astronaut Frank Rubio vratio se na Zemlju nakon više od godinu dana u svemiru

28.09.2023.
u 07:51

Američki astronaut Frank Rubio, koji je postao rekorder NASA-e po broju provedenih dana u kontinuitetu u svemiru, točnije na Međunarodnoj svemirskoj postaji, vratio se na Zemlju.

Oborio je rekord za najduži boravak u svemiru, a vratio se na Zemlju u srijedu nakon 371 dana u svemiru.

"NASA-in astronaut Frank Rubio završio je svoje rekordno vrijeme u svemiru slijetanjem uz pomoć padobrana u svemirsku letjelicu Sojuz MS-23 na stepu Kazahstana, jugoistočno od udaljenog grada Jezkazgana, u 7.17 sati po lokalnom vremenu", saopćeno je iz NASA-e.

Rubio je lansiran na ruskom svemirskom brodu Sojuz MS-22 21. rujna 2022. zajedno sa astronautima Sergejem Prokopjevom i Dmitrijem Petelinom.

Planirano je da se posada vrati na Zemlju nakon otprilike šest mjeseci, ali zbog velikog curenja rashladne tekućine, njihova svemirska kapsula se morala vratiti na Zemlju bez svoje posade ovog ožujka.

Nova svemirska letjelica je poslana kako bi dovela posadu kući, ali ne prije nego što je Rubio oborio američki rekord za najduži boravak u svemiru.

Istraživače zanimaju efekti dugotrajnog svemirskog leta na ljudsko tijelo, uključujući kako mikrogravitacija utječe na koštanu masu.

Ali svjetski rekord za najduži pojedinačni boravak u svemiru pripada ruskom astronautu Valeriju Poljakovu, koji je proveo 437 dana u Zemljinoj orbiti. Poljakov je umro prošlog rujna u 80. godini.

NASA je odabrala Rubija da se pridruži klasi kandidata za astronauta 2017, prema NASA-i, a on se prijavio na dužnost u kolovozu  2017.

Rubio je iz Floride i Vojnu akademiju SAD-a završio je 1998. godine, a doktorirao je 2010. godine na Univerzitetu zdravstvenih nauka Uniformed Services. Rubio je također služio kao pilot helikoptera Blackhawk i letio je više od 1.100 sati, uključujući i tijekom misija u Bosni i Hercegovini, Avganistanu i Iraku. Od avgkolovoza usta 2017. godine je član NASA-e.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?