Njemačka

Angela Merkel dobila najviše državno odličje, mišljenja podijeljena

angela merkel
MICHELE TANTUSSI/DPA/PIXSELL
17.04.2023.
u 20:40

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uručio je u ponedjeljak bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki križ za zasluge, najviše državno odličje u Njemačkoj, dok istodobno, uz pozitivne ocjene, nasljeđe njene politike sve više nailazi na kritike i osporavanja.

Tako je komentator DW-a Albrecht von Lucke ocijenio da vrijeme koje je Merkel provela na kancelarskoj dužnosti predstavlja "16 izgubljenih godina". Po njegovu mišljenju "potpuno je preuranjeno" dati takvo odličje bivšoj kancelarki jer, kako se ističe, još uvijek nije jasno što sve spada u zasluge, a što su neuspjesi. 

Drugi joj pripisuju zasluge jer je, po njihovoj ocjeni, tijekom razdoblja ogromnih preokreta uspješno branila interese Njemačke i Europske unije.

"Uspjela je održati Europsku uniju na okupu i ojačati je u burnim vremenima“, kazao je za DW politolog s minhenskog sveučilišta Lucas Schramm, koji navodi da su nedavno i šefovi europskih država i vlada konstatirali kako na samitima Europskog vijeća nedostaje autoritet Angele Merkel.

U vrijeme dok je Merkel obnašala dužnost kancelarke Europska unija suočila se s bankarskom, dužničkom i izbjegličkom krizom, brexitom te negativnim odnosom SAD-a u vrijeme mandata Donalda Trumpa, naveo je DW. 

No, za vrijeme njena mandata Njemačka nije uspjela ostvariti ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova, ističu kritičari.

Oni joj također zamjeraju da je bila previše blaga prema Rusiji, dok se sve veća energetska ovisnost Njemačke od Rusije tijekom njenog mandata danas tumači kao pogreška.

Po ocjeni DW-a, rasprava o nasljeđu Angele Merkel nije ni blizu kraja i na nju će utjecati događaji koji predstoje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije