članak u New York Timesu

Amerikanci o Pelješkom mostu: Jeftino rješenje za dosad nerješivi problem u balkanskoj regiji

Pelješki most
15.10.2018.
u 19:43

Za Hrvatsku je projekt Pelješkog mosta postao prikladno i relativno jeftino rješenje za dosad nerješivi problem u balkanskoj regiji gdje su mostovi igrali veliku ulogu u politici i diplomaciji, piše ugledni američki časopis

'Za Kinu, most preko Jadrana je cesta za Europu' članak je u New York Timesu o Pelješkom mostu koji gradi kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC). 

U tekstu pišu kako Hrvatska već desetljećima želi povezati dva dijela svojega kopna koje razdvaja izlaz BiH na more u Neumu, no da su to zaustavljali ratovi, korupcija, financijska kriza, politička prepucavanja, sve dok ovoga ljeta nisu stigli Kinezi...

– Za mnoge Hrvate, samo mogućnost da je projekt dugoočekivanog mosta u procesu realizacije je razlog za slavlje – piše NY Times.

– No, projekt je test za Europsku uniju, koja je dugo bila suzdržana kada je kineskim državnim tvrtkama trebalo dodijeliti sredstva za izgradnju velikih europskih infrastrukturnih projekata, zbog bojazni da bi kineske kompanije mogle potkopati tržišno natjecanje, smanjiti prava radnika i plaće – pišu, prenosi Vecernji.hr. 

Za Hrvatsku je projekt Pelješkog mosta postao prikladno i relativno jeftino rješenje za dosad nerješivi problem u balkanskoj regiji gdje su mostovi igrali veliku ulogu u politici i diplomaciji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?