New York

Amerikanac se planirao raznijeti pred Kongresom zbog bizarnog razloga

11.10.2018.
u 19:29

Muškarac iz New Yorka uhićen je i optužen da je planirao izvesti samoubilački bombaški napad na National Mallu, trgu ispred zgrade američkog Kongresa, na dan parlamentarnih izbora idući mjesec. I to zbog"radikalnih političkih uvjerenja".

Naime, istraga je utvrdila da je motiv ovog neuspješnog terorista bio privući pažnju na njegovo neobično političko uvjerenje da političare treba birati ždrijebom (eng. sortition) - što je drevni politički proces iz vremena antičke Grčke, prenosi Index.hr. 

Paul Rosenfeld (56) iz Tappana priznao je saveznim službama da je planirao detonirati bombu 6. studenog. Saveznim službama je pak dojavio neimenovani pojedinac iz Pennsylvanije koji je vidio Rosenfeldove tekstualne poruke i bilješke, u kolovozu i rujnu ove godine, u kojima je iznijeo svoje planove.

Htio privući pažnju na svoja radikalna politička uvjerenja

Rosenfeld je priznao svoj ubojiti plan, prenosi Newsweek. Istražitelji su utvrdili da je preko interneta naručio "velike količine baruta" i prenio ga kući, gdje je izradio manje eksplozivne naprave i testirao detonacije. Djelovao je sam. 

Agenti FBI-a su kod njega doma pronašli funkcionalne eksplozivne napraves fitiljem. Usto, instalirao je komponente u bombu kojima bi osigurao da pogine u eksploziji.

"Kao što je navedeno, Paul Rosenfeld je planirao detonirati veliku eksplozivnu napravu kako bi se ubio i privukao pažnju na svoja radikalna politička uvjerenja. Da je bio uspješan, Rosenfeldova navodna zavjera mogla je usmrtiti nevine prolaznike i uzrokovala neviđeno uništenje. Nasreću, njegovi planovi su osujećeni brzom akcijom zabrinutog građanina i marljivim radom naših policijskih partnera", izjavio je pomoćnik ravnatelja FBI-a William Sweeney Jr. 

"Rosenfeldov navodni plan za detonaciju na dan izbora protivi se našim demokratskim principima", rekao je američki državni odvjetnik Geoffrey Berman.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije