DUBAI

Iran najavio promjenu nuklearne doktrine ako se osjeti ugroženim

09.05.2024.
u 09:31

Iran će morati promijeniti svoju nuklearnu doktrinu bude li ga Izrael doveo u ugrozu, rekao je savjetnik iranskog vrhovnog vođe Kamal Harazi, i izazvao zabrinutost zbog iranskog nuklearnog oružja.

"Nismo planirali izradu nuklearne bombe, ali ako opstojnost Irana bude ugrožena, nećemo imati izbora nego promijeniti našu vojnu doktrinu", rekao je Harazi, u četvrtak je izvijestila Iranska studentska novinska mreža, dodajući da je Teheran već dao do znanja ima potencijal za izradu takvog oružja.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom ranih 2000-ih, ponavljajući svoj stav 2019., kad je izjavio da je "gradnja i skladištenje nuklearnih bombi pogrešno, a njihova upotreba je haram (vjerski zabranjeno)... Iako imamo nuklearne tehnologije, Iran je odlučno izbjegava."

No 2021. tadašnji je iranski ministar obavještajnih službi rekao da bi pritisak Zapada mogao natjerati Teheran da poradi na nuklearnom oružju.

"U slučaju da cionistički režim (Izrael) napadne naše nuklearne objekte, nećemo se više ustručavati", dodao je Harazi.

U travnju su Iran i Izrael dosegli najvišu razinu napetosti, pri čemu je Teheran izravno lansirao 300-tinjak projektila i bespilotnih letjelica na Izrael kao odmazdu za nepotvrđeni napad Izraela na kompleks iranskog veleposlanstva u Damasku u kojem je bilo žrtava.

Iran je posljednjih godina razvijao svoje nuklearne objekte, tvrdeći da služe isključivo u civilne svrhe.

Nakon dugotrajnih pregovora zbog zabrinutosti da bi Teheran mogao izraditi nuklearno oružje, Iran je 2015. potpisao nuklearni sporazum kojim se drastično ograničava obogaćivanje urana i ovlašćuje Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) za provedbu strogih provjera.

Sjedinjene Države su se odonda povukle iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, a Teheran je počeo obogaćivati uran i približio se čistoći urana prikladnoj za proizvodnju oružja kao i ograničio inspekcije IAEA-e.

Nedavno su bivši vodeći iranski političari nagovijestili da je zemlja sad tehnički sposobna za izradu nuklearnog oružja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije