PO BIDENOVOJ ZAPOVJEDI

Amerika napada Iran u Iraku

joe biden
Oliver Contreras/Newscom/PIXSELL
29.06.2021.
u 21:43

Predsjednik SAD-a naredio drugi udar na proiranske milicije na Bliskom istoku

Američki bombarderi ponovno su napali položaje poroiranskih snaga u Iraku i Siriji, brigade Sayyid Al-Shuhada i Kata’ib Hezballah, koje djeluju u sklopu Hashd ash-Sha’bī, koji su najzaslužniji za poraz terorističke organizacije Islamske države. Pentagon tvrdi da je napad odgovor na napade dronovima na američko osoblje i objekte u Iraku.

“Osveta će brzo stići”

Meta napada američke vojske bili su vojni objekti i skladišta oružja na dvije lokacije u Sirijji i jednoj u Iraku, prilikom čega je ubijeno pet pripadnika Hashd ash-Sha’bī. Napadi su izvedeni na osobnu zapovjed Joea Bidena i ovo je drugi put da je američki predsjednik, otkako je prije pet mjeseci preuzeo dužnost, zapovjedio napad na snage koje podupire Iran kako bi, kako kaže “zaštitili američko osoblje”. Napad je uslijedio nakon što je blizu američkog konzulata u Erbilu eksplodirao dron, a za taj napad Amerikanci direktno optužuju šijitske paravojne formacije povezane s Iranom. U ožujku je Biden naredio zračni napad na sjeveroistoku Sirije, uz granicu s Irakom, što je bila prva vojna akcija njegove administracije. Meta napada tada su bili objekti koje su koristile dvije sirijsko-iračke milicije koje uživaju potporu Irana, a koje SAD drži odgovornima za niz napada na američke snage u Iraku. U napadu su dva američka borbena lovca F-15E uništila 11 zgrada i ubila 17 boraca. Unatoč tome što su na Bliskom istoku odahnuli nakon Trumpova odlaska s vlasti te dolasku Bidena, vjerujući kako će se tenzije smanjiti, pokazalo se suprotno. Učestali napadi na paravojne formacije koje podupire Iran i dolazak novoizabranog predsjednika Irana ultrakonzervativca Ebrahima Raisija, zasigurno će dovesti do zaoštravanja situacije. Jer, primarni cilj Irana, nakon likvidacije zapovjednika brigade Al Quds u iranskoj Revolucionarnoj gardi, Qassema Sulejmanija, zapravo je natjerati Amerikance na odlazak iz Iraka. Jedini način da ih se natjera da odu su veliki gubitci koje će svakodnevno trpjeti od strane šijitskih paravojnih formacija. Nekoliko dana prije napada, snage Hashd ash-Sha’bī, koje su danas zasigurno jače od iračke vojske, demonstrirale su svoju moć izvodeći parade na ulicama Bagdada i pokazujući svoje najnovije naoružanje, a najviše su ponosni na nove špijunske letjelice koje mogu nositi eksploziv. Analitičari tu paradu vide kao pokazivanje mišića Joeu Bidenu. General-bojnik Hashd ash-Sha’bī Ahmed al-Maksusi potvrdio je da je “skupina pripadnika njihovih snaga ubijena u američkim zračnim napadima”, zaprijetivši kako će “odgovor i osveta brzo stići.” Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Iraka, premijer Mustafa Al-Kazemi, osudio je američko bombardiranje iračke “Narodne mobilizacije”.

Kršenje iračke suverenosti

General-bojnik Yahya Rasoul, kazao je da “osuđuju američki zračni napad koji predstavlja flagrantno i neprihvatljivo kršenje iračke suverenosti i iračke nacionalne sigurnosti, u skladu sa svim međunarodnim ugovorima”. Zračni napad došao je samo dan nakon što se egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi susreo sa svojim iračkim kolegom Barhamom Salihom i jordanskim kraljem Abdullahom u Bagdadu u nadi da će stvoriti regionalnu protutežu iranskom utjecaju, što je trenutno gotovo nemoguća misija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije