KOLIKO ZARAĐUJU?

Afganistan i droga: Koliko se opijuma proizvodi i što poručuju talibani?

26.08.2021.
u 16:07

Talibani tvrde da su uzgajanje opijumskog maka i trgovina drogama zaustavljeni kada su prethodni put bili na vlasti u Afganistanu. 

Ali iako je došlo do naglog pada 2001. godine - kada je Afganistan posljednji put bio pod kontrolom islamske militantne skupine - uzgoj opijumskog maka u područjima pod kontrolom talibana porastao je u idućim godinama, piše BBC.

Koliko se opijuma proizvodi u Afganistanu?

Biljke opijumskog maka mogu se oplemeniti kako bi bile osnova za nekoliko droga koje izazivaju veliku zavisnost, kao što je heroin.

Afganistan je najveći svjetski proizvođač opijuma, prema podacima Agencije Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC).

Žetva opijuma u toj zemlji čini više od 80 posto svjetskih zaliha.

UNODC je 2018. procijenio da je proizvodnja opijuma sudjelovala s 11 posto ekonomije zemlje.

Što su talibani rekli da će učiniti s opijumom?

Nakon što su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad Afganistanom sredinom kolovoza 2021. godine, glasnogovornik Zabihulah Mudžahid je rekao: "Kada smo ranije bili na vlasti, nije bilo proizvodnje droge".

"Ponovo ćemo dovesti uzgoj opijuma na nulu i neće biti krijumčarenja", poručio je.

Kakva je povijest talibana u vezi droge?

U početku je uzgoj opijumskog maka znatno porastao pod vladavinom talibana - s oko 41.000 hektara 1998. Godine na više od 64.000 do 2000. godine, prema američkom State Departmentu.

To se uglavnom događalo u provinciji Helmand pod kontrolom talibana, koja je činila 39 posto svjetske nezakonite proizvodnje opijuma.

U srpnju 2000. godine talibani su zabranili uzgoj opijumskog maka u oblastima koje su kontrolirali.

A u izvještaju Ujedinjenih naroda iz svibnja 2001. "primjećuje se skoro potpuni uspjeh zabrane uzgoja maka u područjima pod kontrolom talibana".

Poslije talibanske zabrane uzgoja opijumskog maka došlo je do primjetnog pada u zapljenama opijuma i heroina u svijetu 2001. i 2002. godine.

Međutim, stvari su se od tada promijenile.

Iako se uzgoj odvijao u regija koje je donedavno kontrolirala bivša afganistanska vlada, većina uzgoja maka koncentrirana je u područjima koja su bila u rukama talibana.

Na primjer, provincije Helmand i Kandahar u južnom Afganistanu imale su najviše zemlje koja se koristila za uzgoj maka 2018. godine, pod kontrolom talibana.

Kako talibani zarađuju od maka?

Uzgoj opijuma glavni je izvor zapošljavanja u Afganistanu - skoro 120.000 radnih mjesta bilo je osigurano žetvom opijuma 2019. godine, prema istraživanju opijuma UNODC-a za Afganistan.

Talibani zarađuju kroz poreze na usjeve opijuma i neizravno kroz preradu i trgovinu, navodi američki State Department.

Porez na uzgoj opijuma iznosi 10 posto. Porezi se također naplaćuju od laboratorija koje pretvaraju opijum u heroin, kao i od trgovaca koji krijumčare nedozvoljene droge.

Procjene godišnjeg udjela talibana u ekonomiji ilegalnih droga kreću se od 100 do 400 milijuna dolara.

Nelegalne droge čine do 60 posto godišnjih prihoda talibana, prema američkom specijalnom generalnom inspektoru za obnovu Afganistana.

Gdje droga završava?

Heroin napravljen od opijuma koji se uzgaja u Afganistanu čini 95 posto tržišta u Europi. Međutim, samo jedan posto heroina dolazi u Ameriku iz Afganistana, prema američkoj Agenciji za borbu protiv droga.

Većina dolazi iz Meksika. Između 2017. i 2020. godine više od 90 posto narkotika transportirano je cestom. Ali nedavno je došlo do porasta zapljena na moru, na putevima između Indijskog oceana i Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije