Kosovo

Svijet traži hitne i izravne pregovore Thacija i Tadića

kosovo
Reuters
30.08.2010.
u 09:22

Kosovski premijer Hashim Thachi odmah je odbacio preporuke međunarodne krizne skupine o sjeveru Kosova.

BEOGRAD - Međunarodna krizna skupina u izvještaju o Kosovu i Srbiji nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde preporučuje hitne pregovore između predsjednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hashima Thacija i nudi tri varijante za rješenje statusa sjevera Kosova, piše beogradska Politika.

U preporukama vladama Srbije i Kosova krizna skupina navodi kako bi trebale prihvatiti ponudu i angažirati se u razgovorima "kao ravnopravni partneri". Kao prvo, ova skupina predlaže priznanje Kosova u okviru postojećih granica, široku autonomiju za područje sjeverno od Ibra, u skladu s teritorijalnim integritetom Kosova što podrazumijeva regionalnu zakonodavnu i izvršnu vlast i nadzor većine carinskih prihoda i poreza te autonomni status za vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve uključujući sve odredbe Ahtisarrijeva plana, doznaje Politika dodajući kako su ponuđene i tri verzije rješavanja pitanja sjevernog Kosova gdje Srbi imaju nadmoćnu većinu i ne priznaju vlast Prištine, već provode direktive Beograda.

Kosovski premijer Hashim Thachi odmah je odbacio preporuke međunarodne krizne skupine o sjeveru Kosova podsjetivši da je Kosovo neovisna i suverena država i da će pitanje tog dijela Kosova rješiti prema Ahtisarrijevu planu.

- Ni u kojem slučaju neće biti razmjene teritorija, ni autonomije, ni razgovora sa Srbijom o pitanjima kosovskih Srba. Sa Srbijom će biti međudržavnog partnerstva - odlučan je Thaci.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije