Analiza

Svi ruski motivi za potporu bh Hrvatima

harcenko
VL FOTO
15.01.2012.
u 13:07

Odakle takav zaokret ruske politike za koju se smatralo da nije naklonjena Hrvatima?

Zašto je baš ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko najglasniji na sjednicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira protiveći se narušavanju kolektivnih prava Hrvata u BiH? Odakle takav zaokret ruske politike za koju se ne tako davno smatralo da nije naklonjena Hrvatima. Je li se nešto prelomilo preko noći ili se korijeni takve politike mogu pronaći još od raspada SSSR-a? Kod ozbiljnih i velikih država naravno ništa se ne događa preko noći. Nekoliko je ključnih razloga zašto ruski diplomati danas blagonaklono gledaju na političke zahtjeve Hrvata u Bosni i Hercegovini. Korijeni ruske politike prema BiH datiraju još od ranih 90-ih.

Arbatova strategija

Najutjecajniji ruski analitičar Aleksej Arbatov tako je odmah nakon raspada SSSR-a definirao strateške ruske interese na jugoistoku Europe, pa prema tome i u BiH, koji i danas vrijede. Prema njim, BiH je zemlja sastavljena od tri nacije. Arbatov ide korak dalje pa hrvatski element u BiH veže i s teritorijem. Navodi kako je potrebno stvoriti uvjete za razgraničenje triju dijelova, aludirajući da BiH treba biti sastavljena od tri federalne jedinice. Moskva dakle, za razliku od Londona, nema iluziju da se na BiH može gledati iz perspektive bipolarnosti podijeljene na Sarajevo i Banjaluku. Jednostavno riječ je o ruskom strateškom interesu u BiH. Druga pogodnost je i što su se karte Mostara i Banjaluke poklopile. Moskva zbog tradicionalnih veza sa Srbima smatra da je strateški interes Republike Srpske opstanak Hrvata kao političkog naroda u BiH. No, Rusija osim Srbije i Republike Srpske na Balkanu, ali i u ostalim dijelovima Europe traži nove saveznike.

Zahvaljujući prirodnim bogatstvima ruski medvjed se nanovo pozicionira. Ponižena nakon Hladnog rata, s izgubljenim Baltikom, djelomično Kavkazom, središnjom Azijom, zemljama nekadašnjega Varšavskog pakta, Rusiji je Balkan ostao jedno od rijetkih područja u Europi gdje može odigravati ulogu svjetske sile. Bilo bi posve suludo da Moskva bez ikakvoga angažmana skrštenih ruku promatra američki, europski, a posebice turski angažman u BiH. Moskva to prepoznaje pa ide korak dalje.

Gospodarski bum

Podupirući zahtjeve Hrvata, Moskva osim pravoslavnih zemalja u okruženju uspostavlja dobre odnose i sa jednom slavenskom katoličkom nacijom. Još od komunizma, odnosi između Rusa s jedne i zapadnoslavenskih katoličkih nacija Poljaka, Čeha i Slovaka s druge strane nisu na zavidnoj razini. Ni taj se segment ne bi smio zanemariti kao bitan razlog ruskoga približavanja Hrvatima u BiH. Osim navedenih presudan je, dakako, i gospodarski čimbenik. Rusija zahvaljujući prirodnim bogatstvima postaje i ekonomska sila. Na Balkanu je gospodarski ušla u Republiku Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru, pa naravno traži i nove gospodarske partnere. Svi navedeni razlozi jaki su aduti ruske politike prema Hrvatima u BiH.

Ipak to ne znači bilo kakvo udaljavanje bosanskohercegovačkih Hrvata iz europskoga političkog, gospodarskog i civilizacijskog kruga. Dapače, razvijanjem odnosa sa zemljama s kojima do sada nisu imali nikakvu suradnju svoj europski identitet mogu samo više ojačati, tako što će se napokon početi uvažavati i legitimni zahtjevi Hrvata u BiH kao istinskog mosta između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Komentara 4

CI
cinbenik
20:01 15.01.2012.

Nijedne rijeci zalaganja Rusa za Hrvate u RS,mozda se zato i poklapaju interesi Mostara i B.Luke jer i jedni i drugi su radili na tome da sadasnja RS bude sto cistija od Hrvata u cemu su i uspjeli.Mozda to i jeste glavni razlog podrzke Rusa obzirom da su citavo vrijeme podrzavali Milosevica i politiku koju je vodio.Nije ta podrzka nista novo to je ustvari nastavak podrzke takvoj politici koja je vjerovatno dobrdosla Mostaru obzirom da se slazu i poklapaju politike etnicki ciste RS,a tako i Hercegovione....................

BK
B Kosa
21:35 15.01.2012.

Hrvati su ocekivali vise razumjevanja od Ruske federacije mi znamo da su njima Srbi glavna briga ali i hrvati nesto ocekuju

TU
Tuce
09:53 16.01.2012.

Uh,jake pomoci,nedajboze da su Hrvate pomagali devedesetih nista nebi bilo od samostalne Hrvatske.Rusi pomazu Srbe od 1990g i sta su dobili od onolike drzave sto su zacrtali (Virovitica-Karlobag)ostadose i bez Kosova a na skorije vrijeme i bez Vojvodine a Sandzak je blizu autonomije.Putin za podrsku uvijek dobije nesto sad su u pitanju izbori u Rusiji koje je falsifikovo,neki dan je izjavio jedan Ruski ministar;mi smo zazmurili za Kosovo a Amerika hoce sad i Iran.Tesko onom narodu koga Rusi brane pa oni nisu mogli da sacuvaju raspad Rusije a sad bi krojili politiku negdje drugo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?