Pad aktivnosti

Sve manje interesa za ulaganje u bh. dionice

Dionice
01.06.2012.
u 10:00

U 2011. zaustavljen je negativni trend pada prometa na Sarajevskoj burzi

Prema izvješću Povjerenstva za vrijednosne papire Federacije BiH, tijekom protekle tri godine posljedice globalne financijske krize odrazile su se na znatan pad aktivnosti na tržištu kapitala, kako na financijskim tržištima u regiji tako i u BiH. To se odnosi prvenstveno na pad prometa na tržištu kapitala i slabljenje interesa domaćih i stranih investitora za ulaganje u vrijednosne papire. Za razliku od razdoblja 2002. - 2008. godina, kada je bilježen stalni rast prometa i cijena dionica, u 2009. i 2010. godini došlo je do znatnog pada prometa i cijena dionica, te smanjenog ulaganja.

Zaustavljen trend pada

Ipak u 2011. godini zaustavljen je negativni trend pada prometa na Sarajevskoj burzi. Kriza na tržištu utjecala je i na otežano poslovanje sudionika na tržištu, smanjenje obujma poslova i prestanak rada pojedinih brokerskih kuća. Temeljni problem na tržištu vrijednosnih papira je nedovoljan interes investitora i nelikvidnost dionica. Ukupan promet na Sarajevskoj burzi vrijednosnih papira u 2011. godini iznosio je 244,787.112,11 KM što je dva puta više u odnosu na vrijednost ostvarenu u 2010. godini. Zbog malog prometa došlo je do teškoća u poslovanju i nelikvidnosti u brokerskim društvima, reduciranja aktivnosti na tržištu i znatnog smanjenja broja poslovnih jedinica i broja zaposlenih. U Federaciji BiH od vrijednosnih papira emitirane su i trguje se poglavito dionicama, a u posljednje dvije godine i obveznicama, koje su emitirane po osnovi duga iz ratnog razdoblja i stare devizne štednje. Registriranje i promet vrijednosnih papira funkcioniraju u cjelosti elektroničkim putem.

Elektronički sustav

Uspostavljeni su elektronički sustavi trgovanja na burzi, registriranje emitenata u povjerenstvu i registriranje vrijednosnih papira i njihovih vlasnika u Registru vrijednosnih papira u FBiH. U registru emitenata vrijednosnih papira upisan je 651 emitent-dioničko društvo, s ukupnim osnovnim kapitalom u nominalnoj vrijednosti od 11,2 milijardi KM, dok je u Registru vrijednosnih papira registrirano 355.500 vlasnika vrijednosnih papira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?