Intervju

Sve bošnjačke stranke žele majorizirati Srbe i Hrvate

Igor Radojičić
29.10.2012.
u 09:20

Radojičić demantira sukob s Dodikom, a s Lagumdžijom ne želi pregovarati

Gotovo svi mediji u BiH u regiji objavili su da postoje određeni nesporazumi između predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i visokog stranačkog dužnosnika na čelu Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića. Ovaj utjecajni član stranke za Večernji list demantira postojanje sukoba, no potvrđuje razlike u gledanju na politiku SDP-a i Zlatka Lagumdžiju.

Ima li sukoba s Dodikom?

Ne postoji. Mediji vole atraktivnije priče, kada postoji nešto drukčije od redovitih događanja. Protekli dani bili su turbulentni zbog političkih izazova, glasovanja i prekomponiranja na razini BiH. Tu smo imali dosta različitih izjava oko ovoga procesa. Ja sam vrlo slobodan u izjavama pa se može steći dojam o različitim stajalištima. Možda postoji razlika u detaljima, ali nikakav sukob ne postoji. U SNSD-u se dosta raspravlja o političkim odlukama. Ali, ponavljam nema sukoba niti razloga za brigu unutar SNSD-a.

Je li na izvjestan način hendikep činjenica da među Bošnjacima ne postoji jasan politički lider?

Ne mora to biti problem. Kada se dođe do razine politika, mi u Banjoj Luci imamo problema s manje-više svim tim strankama, a slične probleme imaju i hrvatske stranke. Mi se konfrontiramo i sa SDA-om, SDP-om, SBiH-om upravo zbog stalnih pokušaja centraliziranja i majorizacije. Samo su različite fasade i oznake stranaka iza kojih stoje socijaldemokrati, narodnjaci ili pak neki treći. To podrazumijeva da se sve centralizira u Sarajevu, smanje ovlasti entiteta ili županija. To je naše iskustvo u svim razgovorima, nevažno o kojoj se stranci iz Sarajeva radi.

U kojem pravcu bi se stvari mogle odvijati u FBiH?

Čini mi se da u ovome trenutačni predlagač, američka administracija, ne ide s konačnim prijedlozima. U konceptu se ide od centralizacije i ukidanja županija do jačanja lokalne autonomije. Čini mi se da prevladava stajalište da bi trebalo spojiti ili reducirati broj županija. No, koplja će se lomiti, što će biti nadležnost županija. Među bošnjačkim strankama postoji kronična potreba da se županijama oduzimaju nadležnosti. Imate dva ministarstva koja su praktično neustavna u federalnoj Vladi, ali još uvijek postoje. Hrvatskim strankama bi sigurno bio interes da se one županije koje su s hrvatskom većinom ojačaju po svojim nadležnostima.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

SE
sejtan
07:54 30.10.2012.

Radojicicu mlatis praznu slamu kao i uvijek... Vama u RS_u ne pase ni jedna stranka bilo bosnjacka ili hrvatska... nazalost od vase drzave nista bez obzira koliko se trudite

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?