PORAŽAVAJUĆE

Svakog dana na bh. cestama čak 118 vozača traži tehničku pomoć

špica
mw.nl
16.10.2010.
u 11:07

Za samo godinu dana broj registriranih poziva Službi za pomoć-informacije Bosanskohercegovačkog automoto kluba povećan je za čak 51,82 posto

Informacije o poražavajućem stanju tehničke ispravnosti vozila koja se kreću bosanskohercegovačkim cestama dobile su još jednu konkretnu potvrdu.

Tehnička pomoć

Za samo godinu dana broj registriranih poziva Službi za pomoć-informacije Bosanskohercegovačkog automoto kluba povećan je za čak 51,82 posto. Spomenuti centar, kojem se vozači najčešće obraćaju zbog tehničke pomoći na cesti, zaprimio je 655.725 poziva u prošloj godini.

Tehnička pomoć ukazana je u čak 34.357 slučajeva, a 8.831 put šlep-služba BIHAMK-a morala je prevesti neispravno ili oštećeno vozilo. U prosjeku je samo ovaj auto-moto klub dnevno “pokupio” 24 vozila koja su zbog kvara ili udesa ostala na cestama u Bosni i Hercegovini. Ukupno gledano, više od 118 vozača svakog dana zatražilo je pomoć tehničke službe.

Ove informacije dolaze u vrijeme kada se očekuje liberalizacija uvoza automobila starijih od sedam godina. Različite su ocjene o tome hoće li ovakva odluka popraviti ili dodatno pogoršati situaciju s tehničkom ispravnosti vozila na bosanskohercegovačkim cestama. Bh. građani će, kako je najavljeno, od početka prosinca moći uvesti vozila do 12 godina starosti pod uvjetom da prođu sustav homologacije koji podrazumijeva tehničku usklađenost vozila s europskim propisima i ekološkim standardima.

Ukidanje zabrane

Mjerodavne vlasti tvrde kako će uspostava homologacije i ukidanje zabrane uvoza vozila starijih od sedam godina, značajno doprinijeti obnavljanju voznog parka BiH koji je trenutačno u prosjeku star 16,8 godina. S druge strane, skeptici upozoravaju kako će liberalizacija uvoza samo pogoršati situaciju, jer će se zemlje zapadne Europe po vrlo niskim cijenama osloboditi dotrajalih automobila. Za sada nema jamstava da će sustav provjere tehničke ispravnosti vozila biti maksimalno zaštićen od mogućih zloporaba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?