Bez zdravog doručka

Svako šesto dijete u FBiH u školu odlazi bez doručka

Prehrana
29.10.2012.
u 10:26

Redovita, usklađena i zdrava prehrana poboljšava mentalne sposobnosti i ponašanje školaraca

Želite da vaše dijete postiže dobre rezultate u školi? Ništa lakše! Osigurajte mu zdrav doručak i ručak i vidjet ćete rezultate. Naime, niz istraživanja je potvrdilo da redovita, usklađena i zdrava prehrana poboljšava mentalne sposobnosti i ponašanje školaraca.

Bez doručka u školu

Premda to roditelji dobro znaju, podatak da u BiH 16 posto školaraca uopće ne doručkuje, dok samo 46 posto njih jede povrće. Rasprava o politici za unapređenje prehrane djece u Federaciji BiH vodila se nedavno u Sarajevu, gdje su i prezentirani rezultati o neuhranjenosti djece. - Zdrava prehrana je preduvjet da djeca rastu i razvijaju se. Poremećaj prehrane je jedinstven problem i polovina uzroka smrtnosti djece povezana je s poremećajima u prehrani. To je medicinski i socijalni problem i potrebna je udružena akcija različitih sektora”, kazala je na skupu Selena Bajraktarević, rukovoditeljica projekata zdravstva i dječjeg ranog razvoja u UNICEF-u. Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer skrenula je pozornost na globalne probleme poremećaja prehrane koji nisu zaobišli ni BiH.
-S jedne strane postoji problem zakržljalosti, posebno kod romske djece, dok istodobno bilježimo i problem gojaznosti djece. Pored toga, isključivim dojenjem u prvih šest mjeseci života je obuhvaćeno tek 20 posto djece u BiH, iako je to najzdraviji vid prehrane za djecu tijekom rasta i razvoja.

Podaci istraživanja

Bitno je usvojiti kvalitetnu politiku koja će biti temelj za usvajanje strategije i akcijskih planova uz podršku proračuna koji će pomoći unapređenju prakse prehrane djece, kazala je Bauer. Situacijska analiza u oblasti prehrane djece ukazala nam je na sljedeće. U FBiH ne postoji kontinuirano i sustavno praćenje stanja uhranjenosti. Bilježi se blagi stupanj jednog deficita u FBiH s prevalencom gušavosti od 9,5 posto. Do navršenih šest mjeseci života isključivo doji 22 posto djece, a samo 17%djece dobi od 0-11 mjeseci hranjeno je na odgovarajući način. Jedno od 50 djece do pet godina u FBiH je neuhranjeno, a pothranjenost je prisutna u značajnom postotku među romskom djecom i iznosi 24%.

Registrirano je 17 posto djece do pet godina koja su previše uhranjena i to češće djevojčice, 16 posto školske djece ne doručkuje, voće svakodnevno konzumira samo 55,8%, a povrće 45,8 posto djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?