Amerika

Susan Rice ili John Kerry će odlučivati o budućnosti BiH

Clinton
11.11.2012.
u 10:42

Obama se dvoumi o nasljedniku Hillary Clinton

Poznati politički analitičar iz Washingtona Obrad Kesić kaže u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da rezultati posljednjih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i sam izbor Baracka Obame, neće značajno promijeniti američku politiku prema Balkanu.

Ogromni izazovi

“Kao što znate, Amerika ima ogromne izazove - od ekonomije pa do konfrontacije s Iranom. Dakle, ne preostaje joj previše prostora za regije poput Balkana koje su na periferiji američkih interesa. Inače, vrlo je teško u posljednje vrijeme privući pozornost na Balkan, na neku višu razinu u vladi, a i u Kongresu SAD-a. Jednostavno, oni misle da je Balkan stabilan i da bi morali obratiti pozornost prema regijama koje su izravno od značaja za američke interese, ili gdje traju ili prijeti sukob”, govori Kesić za Anadoliju. Objašnjava da ćemo u velikoj mjeri vidjeti nastavak politike koja je izgrađena u posljednjih pet do šest godina i koja dominira kroz inerciju. “Amerika i dalje želi da Europska unija (EU) predvodi glavne aktivnosti na prostoru Balkana. A uz to, također, i da preuzme glavnu odgovornost. Amerika želi da vidi cio Balkan u Europskoj uniji, kao i u NATO savezu. Oni su svjesni da raspoloženje među njenim partnerima u Europi za proširenje trenutačno nije veliko”, istaknuo je Kesić. Ipak, kako dodaje, eventualno veći angažman Amerike na ovim prostorima zavisi i od toga tko će biti Obamini prvi suradnici. “Imenovanje novog državnog tajnika i novog savjetnika za državnu sigurnost mogu malo utjecati na razinu aktivnosti Amerike na Balkanu. Ako bude imenovana veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim narodima (UN) Susan Rice, ona bi bila više raspolože baviti se s otvorenim problemima i nezavršenim poslovima na Balkanu, nego, na primjer, senator John Kerry, koji je, također, kandidat za mjesto državnog tajnika. Kerry nema neko veliko zanimanje za Balkan. Od svih otvorenih pitanja koji se nalaze na periferiji američkih interesa vezanih uz Balkan, jedino je Kosovo od nekog značajnijeg interesa. Buduća administracija (i sadašnja) imaju želju da konsolidiraju neovisnost Kosova. Zbog toga pokazuju određeni trud i bave se aktivnije ovim pitanjem”, zaključuje Kesić.

Dvoje kandidata

Kako su ranije prenijeli mediji na Balkanu, bivši kandidat demokrata za predsjednika Amerike, aktualni senator John Kerry i američka veleposlanica u UN-u Susan Rice, imaju najveće izglede da, nakon pobjede Obame na predsjedničkim izborima, zamjene Hillary Clinton. Ostali analitičari predviđaju kako se stav Amerike prema BiH neće promijeniti niti u kojem slučaju. Svi oni ističu kako SAD trenutačno ima veće probleme kojima su zaokupirani, te kako BiH više nije u središnju pozornosti. Naravno, osim kada se dogodi slučaj Jašarević ili neki sličan teroristički čin s kojima je povezana naša zemlja.a

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
20:27 11.11.2012.

pa oni ne znaju ni gdje je balkan...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?