SKANDALOZNO

Suprug sada može tražiti razvod i kada je žena trudna

Obitelj
07.10.2013.
u 08:54

Ustavni sud ocijenio diskriminirajućom odluku po kojoj muževi ne mogu dobiti razvod braka u vrijeme trudnoće supruge ili do tri godine života djeteta

Muževi koji zbog trudnoće supruge, ili dok im djeca ne navrše treću godinu života, nisu mogli pokrenuti brakorazvodnu parnicu, prema ocjeni Ustavnog suda BiH, bili su pravno diskriminirani. Bez obzira na uvjete u kojima se supružnici nalaze, ili okolnostima pod kojima je brak sklopljen, muški supružnici u Federaciji BiH sve do neki dan nisu mogli pokrenuti brakorazvodnu parnicu jer im se treba roditi dijete i navršiti tri godine života. Na odluke iz Obiteljskog zakona trebala je intervenirati Vlada FBiH po preporuci Ustavnog suda BiH. Razlog za donošenje novog zakonskog rješenja je odluka Ustavnog suda BiH kojom je Parlamentu Federacije BiH i Vladi Federacije BiH naložena obveza poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti u pravcu osiguranja poštivanja zabrane diskriminacije, kako to propisuju Ustav BiH i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Zbog toga je iz postojećeg teksta Obiteljskog zakona brisan članak po kojem “muž nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši tri godine života”. Ustavni sud BiH ocijenio je kao odredbu spolno diskriminirajuću kad je u pitanju pristup sudu. To pravo nije bilo uskraćeno ženi - majci, te samim tim dolazi do različitog tretmana supružnika. Novopredloženo rješenje kaže kako su, prije pokretanja postupka za razvod braka, jedan ili oba bračna partnera koji imaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsko staranje, kao i za vrijeme trudnoće žene, dužna podnijeti zahtjev za posredovanje za to ovlaštenoj fizičkoj i pravnoj osobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?