Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Suđenje Bojadžiću za Jablanicu počinje 20. ožujka

Uz ovaj predmet, Bojadžiću se sudi i za zločine nad Hrvatima u selu Trusina
15. ožujka 2012. u 14:43 1 komentara 64 prikaza
nihad

Suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici počet će 20. ožujka, odlučeno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.

Dinamika suđenja u ovom predmetu bit će sporija jer je Sudsko vijeće pokušalo da izađe u susret zahtjevu Obrane, koja je tražila da ovaj postupak ne počinje dok ne bude završen drugi u kojem se Bojadžiću sudi za zločine u Trusini.

\"Moramo ispoštovati rokove za početak suđenja, kao i pravo optuženog na suđenje u razumnom roku i na pripremu obrane. Suđenje će početi 20. ožujka čitanjem optužnice, a uvodne riječi biće 20. travnja\", kazala je Enida Hadžiomerović, koja predsjedava Sudskim vijećem.

Ona je dodala da će suđenja potom biti zakazivana svake dva ili tri tjedna kako bi Obrana mogla da se priprema.

Bojadžića optužnica tereti da je, kao tadašnji zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene \"Zulfikar\" pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH (ARBiH), odgovoran za mučenja, nečovječna postupanja, prisiljavanja na rad i silovanja civila hrvatske nacionalnosti i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zatočenih u objektu muzeja u Jablanici u ljeto 1993. godine.

Njemu se u drugom predmetu sa još pet optuženih sudi za zločine počinjene 1993. u selu Trusina (općina Konjic).

  • Buranglez:

    napokon da odgovara za nedjela počinjena nad nedužnim ljudima, ali biće interesantna presuda mogu mislit a naručito bit će zanimljivi argumenti odbrane koji ce to biti opravdan razlog da to učini