Mostar

Stručna radna skupina bez rješenja za lokalne izbore

Gradsko vijeće
20.07.2012.
u 09:21

Većina vijećnika izrazila je sumnju da stranke zastupljene u Gradskom vijeću Mostara mogu pronaći zajednički jezik

Stručna radna skupina, koja je protekla tri mjeseca radila na prijedlogu izmjena Statuta Grada Mostara kojw se odnose na provedbu odluke Ustavnog suda FBiH o izbornim pravilima za Mostar, nije uspjela postići konsenzus, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća Mostara. Radna skupina, koju je u travnju ustanovilo Gradsko vijeće, ponudila je tek smjernice koje bi trebale poslužiti kao putokaz u iznalaženju rješenja za izborna pravila za lokalne izbore u Mostaru. Mostarski gradski vijećnici su usvojili zaključak u kojem se navodi kako će Gradsko vijeće Mostara i ubuduće biti nositelj aktivnosti u procesu iznalaženja rješenja za provedbu odluke Ustavnog suda, te zaključak da se smjernice radne skupine upute međunarodnim i domaćim institucijama te omogući javnosti uvid u te smjernice.

 

Vijećnici su se u svojim izlaganjima složili kako Gradsko vijeće i dalje treba biti mjesto gdje će se tražiti rješenje kada su u pitanju nova izborna pravila za Mostar, no većina vijećnika izrazila je i sumnju, s obzirom na dosadašnju praksu, da stranke zastupljene u Gradskom vijeću Mostara mogu pronaći zajednički jezik kada je ovaj problem u pitanju.

 

“Uvijek je najbolje kada se ljudi u kući dogovore. Naš prijedlog je da to bude domaće mostarsko rješenje. OHR je nametnuo prethodni statut i pokazalo se da je taj statut podložan promjenama i ocjenama ustavnosti pred Ustavnim sudom. Stoga mi nismo za nametanje rješenja”, kazao je Adil Šuta iz SDA.

 

Neđeljko Prljeta iz SDP-a BiH smatra kako su stavovi suprotstavljenih strana nepomirljivi: “Iako se opća politička situacija u državi negativno odražava na Mostar, odgovornost vijećnika u Gradskom vijeću je najveća. Današnja rasprava je pokazala da samo gubimo vrijeme. Očigledno je da su stavovi toliko udaljeni da su nepomirljivi. (...) Mislim da mi nismo u stanju sami pronaći rješenje. Ako se mi ne možemo dogovoriti trebamo tražiti pomoć s viših razina vlasti. Nametanje rješenja nije dobro, ali je jedno od rješenja”.

 

Sličnog su mišljenja i vijećnici iz reda hrvatskog naroda. Po riječima predsjednika Kluba hrvatskih vijećnika Marka Gilje, Gradsko vijeće Mostara nije u stanju samostalno usvojiti ovako važnu odluku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?