ISTRAGA

Stranci u BiH preuzimaju identitet nestale djece

papiri
Ilustracija
05.07.2010.
u 09:57

Mogao bi se zloupotrijebiti matični broj jer Zejnedin B. nikada nije službeno prijavljen kao nestala osoba

Udruženju roditelja “Nestala djeca“ je iz ureda nestalo nekoliko dokumenata, a da na bravi nije bilo tragova nasilnog otvaranja. Posebno je upadljiv nestanak zabilješke o Zejnedinu B. koji je nestao još 2001.

Matični broj

Jedina logična pretpostavka je da bi se sada mogao zloupotrijebiti njegov matični broj jer Zejnedin nikada nije službeno prijavljen kao nestala osoba. Zejnedinovim matičnim brojem bi se neki strani državljanin mogao “pokriti“ bh. identitetom jer je njegova situacija pogodna za manipulaciju. Zejnedin je bio inženjer elektronike, koji je otišao na odsluženje vojnog roka i, kako se smatra, nestao na straži. Tada je obitelj pretpostavljala da je Zejnedin, kao odličan stručnjak za računala, možda upratio neki mail kompromitujućeg sadržaja ili je na straži vidio neko kretanje ljudi i vozila koje nije smio vidjeti, zbog čega je postao nepoželjni svjedok. Istragu o njegovom nestanku su mogle voditi samo vojne vlasti koje su pri tom bile bez ikakve obaeze da informacije i rezultate istrage priopćavaju policiji. Udruženje ne posjeduje nikakve informacije o tome jesu li vojne vlasti napravile krupnije propuste u istrazi niti je u prilici dati svoj sud o tom pitanju

Zatvorena istraga

Proceduru prijavljivanja civilnim strukturama ni Zejnedinov otac M. B. ni vojnaistražna tijela nisu proveli pa se Zejnedinovo ime zato ne nalazi na listama nestalih osoba u BiH. Tajna koju je Zejnedin ponio sa sobom će izgleda zauvijek ostati sakrivena. Otac je izjavio da je “sagorio od svega toga”, a majka J. B. je još uvijek veoma skrhana bolom, pa je istraga stala. Zanimljivo je i to da su policijski inspektori i diplomirani kriminalisti iz Udruženja bili potpuno suglasni o procedurama i istražnim radnjama koje se trebaju obaviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?